Ännu ett Ekot-haveri

Ledare Artikeln publicerades
Foto:MAJA SUSLIN / TT

En och en halv minut. Så lång tid fick Sveriges Radio för att intervjua Ebba Busch Thor efter dagens presskonferens där valberedningen presenterade henne som nästa partiledare.

Det är inte lång tid för en intervju, och det gäller att välja sina frågor med omsorg. Som ny partiledare kommer Busch Thor ha det yttersta ansvaret för partiets politik, inom integration, arbetsmarknad och alla andra viktiga ödesfrågor.

Så vad väljer Ekot på Sveriges Radio att fråga om? Bland annat: "bör evolutionsteorin läras ut som en teori eller som ett faktum?".

Ebba Busch Thor må vara kristen, men några tecken på att hon skulle vara kreationist finns det mig veterligt inte. Ekoredaktionen får gärna visa på motsatsen om de har några sådana indikationer.

    Agerandet visar snarare vilka märkliga fördomar som kan gro på Ekots redaktion när det gäller kristna eller kristdemokrater (eller mer sannolikt, både och). Vissa Stockholmsmedier skulle nog må bra av lite större mångfald.

    Frågan som Ekot ställde är dessutom rent förrädiskt formulerad. Självklart är evolutionsteorin en teori, en oerhört välgrundad och välbelagd sådan. Likt alla andra teorier är den samtidigt under ständig utveckling i takt med att nya rön och upptäckter utökar vår förståelse.

    Men vad tror ni vinkeln hade varit om Busch Thor hade valt att svara "teori" på reporterns fråga?