Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Välsignade varelser

GÄST PÅ LEDARSIDAN || Kan man ha djur i en gudstjänst? Frågan har stötts och blötts sedan en präst i Ronneby nyligen hade en gudstjänst i ett tält utanför församlingshemmet i Eringsboda med ett 20-tal husdjur närvarande. Både djur och människor välsignades.
Nyheter • Publicerad 10 november 2012

Media blev plötsligt väldigt intresserade av frågan. Även om det säkert finns viktigare spörsmål att skriva om är det ändå talande att just detta blev ett engagerande tema. Ytterst har det väl att göra med vad vi ser som rent och orent, som mänskligt och djuriskt, som heligt och oheligt.

Och ja, man kan ha djur i gudstjänsten! Det är egentligen bara hänsyn till de bland oss som lider av allergier som ska sätta gränser. Därför firas gudstjänster med djur hos oss oftast som friluftsgudstjänster.

Annons

Att någon gång under året ta med djur till gudstjänsten förekommer på olika håll i den kristna världen. Det sker gärna i anslutning till den 4 oktober som är den Helige Franciskus dag. Franciscus av Assisi som levde under tidigt 1200-tal, är känd för sitt nära förhållande till djuren.

När vi idag tar med husdjur till en gudstjänst sker det för att tacka Gud för allt det goda som husdjuren betyder för oss människor och för att påminna oss själva om att inte allting här i världen handlar om oss människor! Tillsammans med hela skapelsen är vi beroende av det som upprätthåller vårt liv till kropp och själ.

Djur har alltid varit av stort värde för människan. Men de har också ett egenvärde. Det tål att tänkas på när vi snart plockar fram julkrubban och sätter dit åsnan, oxen och fåren.

När vi välsignar ger vi uttryck för att vi att vi står i en relation till Gud, Skaparen, till den skaparkraft som upprätthåller liv. Den relationen har också djuren del i.

Men är det då inte skillnad mellan djur och människor? Jo, det är det. Men skiljelinjen går kanske inte alltid precis där vi tycker. Mänsklighetens makt över djuren är stor. Och med makten växer ansvaret.

En forskare som i ett föredrag just visat film med exempel på avancerat socialt beteende bland apor uttryckte det så här:

– Föreställ er att utomjordingar ser det här när de studerar det sociala livet bland schimpanser, bonobos och människor. De tittar på hur de umgås, hanterar aggressioner, försonas och tar hand om varandra. Är ni så säkra på att de skulle peka ut människorna som den högst stående arten?

Efter en stunds eftertänksam tystnad i salen fortsatte han:

– Och ändå är det så att hittills ingen har hört schimpanser och bonobos diskutera moral och etik.

Nej, och så Bach, Mozart, Vivaldi, mumlade hon bredvid mig.

Annons

Antje Jackelén

Biskop i Lunds stift

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons