Ledare BLT

Vad är det som pågår?

Ledare BLT Artikeln publicerades

Var myglas det? Är det Högkvarteret eller Försvarsdepartementet som sätter käppar i hjulen för varandra, eller sitter boven i dramat ännu högre upp? Är det finansdepartementet och den som alltid har sista ordet som ska granskas, finansminister Anders Borg? Någonstans sitter en eller flera personer och håller emot, bland annat att bygga på F 17, ett beslut som togs i försvarsbeslutet 2004.

Det finns de som hävdar att det beslutet inte gäller längre, men något annat beslut är inte heller är fattat. Tyvärr är det ont om beslut över huvud taget. När det gäller högkvarteret finns det de som säger att där ”finns det ingen boll att sparka på eftersom alla bollar är i luften”! Påståendet är inte helt taget ur luften eftersom alla sitter med sin speciella fråga och det verkar som om helhet och överblick saknas.

Men när man börjar leta efter ”mygelcentrum” är det inte solklart var det finns. Enligt källor i högkvarteret är det inte där tveksamheterna finns. Det är klart att det ska byggas på F 17 eftersom man där ska ta emot den nya tunga helikoptern med beteckningen Hkp 14. Det gäller att man ska ha någonstans att härbärgera dessa när de börjar anlända under nästa år.

Problemet är ju att helikopterflottiljen har utrymmesbrist. På Malmen utanför Linköping har man inte plats för Hkp 14 eftersom man har börjat få leveranser av den nya Blackhawk UH-60M, med den svenska beteckningen Helikopter 16. Sverige har köpt sammanlagt 15 sådana och alla dessa olika helikoptrar får inte plats på Malmen. Vart ska de ta vägen?

Eftersom det tog tio år från beslutet att bygga den nya beredskapsbyggnaden på F 17 tills den kunde invigas 14 juni, så kanske det tar tio år för beslut om nästa bygge. I så fall skulle det vara 2014 och till dess hinner de inte blir klara, så mycket vet vi.

Men man börjar ana ugglor i mossen. Det finns krafter på Försvarsdepartementet som hellre ser en satsning på Berga istället för Ronneby och "stockholmsmaffian" har ju nära till korridorerna på Jakobsgatan.

Men skattebetalarna vägrar acceptera ett sådant slöseri med skattemedel. Det är inte gratis att avhysa de nuvarande hyresgästerna på Berga till exempel. Men man blir inte förvånad eftersom det finns starka krafter som också vill dra igång Muskö igen.

Man upphör aldrig att förvånas. Det verkar som om man fullkomligt struntar både i fattade beslut och ekonomiska ramar. Nu ska man dessutom bygga en ny version av JAS som kostar upp mot 50 miljarder - inom nuvarande ram!

Hur i hela friden står det till hos beslutsfattarna?

Vi lånar ännu ett uttryck som cirkulerar i försvaret:

Förr hette det Krigsmakten, sedan blev det Försvarsmakten för att övergå i Kontorsmakten och numera Vanmakten!

Vi tar oss för pannan som så ofta när det gäller försvaret.