Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utnyttjar vi guldgruvan?

LEDARE || 67 trappsteg är det i den långa trappan som skiljer Blekinge tekniska högskola (BTH) från Telenors kontor i Karlskrona. En kort vandring kan tyckas, men trots det har BTH under lång tid haft betydligt tätare och närmare samarbete med företag på andra sidan jordklotet. Ibland är de mentala avstånden större än de fysiska.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2014
BTH är en tillgång, men borde kunna användas på ett mer positivt sätt av länets företag.
BTH är en tillgång, men borde kunna användas på ett mer positivt sätt av länets företag.Foto: 

När högskolan och Telenor så för nio månader sedan beslutade sig för att ingå i ett tätare samarbete var det därför en viktig signal. Nu skulle även företag i närområdet få nytta av den lokala forskningen. Efter den första utvärderingen verkar båda vara nöjda.

"BTH är en guldgruva av resurser och kunskaper, även för ett stort internationellt bolag som vårt". Så sammanfattade Martin Petersen, IT- och produktutvecklingschef på Telenor, samarbetet.

Annons

För universitetet handlar utbytet om att föra forskningen framåt, ge studenterna en praktisk erfarenhet och möjlighet att testa sina kunskaper i praktiken. För Telenor handlar samarbetet om att få ta del av den allra senaste kunskapen.

Framförallt det senare verkar ha lyckats över förväntningarna. När utbytet sattes i gång visade det sig finnas mängder av kunskap som direkt kunde implementeras i produktutvecklingen på bolaget.

Man undrar därför hur mycket information som lurar inne i BTH:s byggnader, som många andra av våra företag skulle ha nytta av, stora som små. Det tog åratal för Telenor att gå de 67 trappstegen, för ett litet bolag med lite erfarenhet av samverkan med högskolor är motsvarande resa än mer avlägsen i tankarna.

Ändå kan mycket av det som forskas fram översättas till enkla och vardagliga förbättringar. Allt är inte hi-tech.

Den så kallade "tredje uppgiften" för högskolorna, att dela med sig av sin kunskap, har tyvärr ofta prioriterats ned i Sverige. Från politiskt håll saknas styrmedel för att belöna de lärosäten som är duktiga på att sprida sina resultat. Att som BTH inrikta sig på praktisk och tillämpbar forskning belönas inte, annat än genom goda vitsord.

Självklart finns alltid en balansgång att ta hänsyn till. Högskolor ska vara självständiga och ta fram kunskap oberoende av vad enskilda företag har för behov. De samarbeten som sluts ska i första hand föra forskningen framåt, eller sprida färdiga resultat.

Samtidigt är kontaktvägarna i ett litet län korta, vilket borde öppna får många spirande utbyten. Att BTH har samverkan med 20-talet internationella bolag, men bara alldeles nyligen har knackat på dörren till företaget bredvid, är inte ett gott tecken.

Om vi har en guldgruva i vårt län, är det då inte dags att utnyttja det?

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons