Ledare BLT

Slut på kamrat fyra procent

Ledare BLT Artikeln publicerades

KOMMENTAR || Allt medan Socialdemokraternas förfall fortgår, stärker Vänsterpartiet tyvärr sin ställning på vänsterflanken.

I helgen, eller rättare sagt på fredag, väljer partiet den (eller de) partiledare som ska efterträda Lars Ohly. Vilka dessa blir är osäkert in i det sista, och om det ens blir en eller två partiledare.

De liberala partiernas kris sägs bero på att alla numera kallar sig liberaler. Den krisen angår i högsta grad även Socialdemokraterna, eftersom Moderaterna ser till att anpassa sin politik efter det Socialdemokratiska samhällsbygget. Med några distinkta undantag, förstås. Men på det stora hela har det blivit väldigt trångt i den mittpolitiska fåran.

Vänsterut sitter V och berörs däremot inte alls av just den krisen. (Så är de heller inte de minsta liberala.)

Sedan gammalt vet vi att många inom S är trakterade av partiets mer radikala politik. I synnerhet förstärks den effekten om Jonas Sjöstedt nu till helgen väljs till att föra ut "socialism med mänskligt ansikte".

Det värsta är att han kommer ha goda förutsättningar att lyckas med det. Så förvänta er inte några broderliga tongångar mellan Sjöstedt och Juholt. Sjöstedt kommer gå på attack.

Det är slut på kamrat fyra procent, både i bemärkelsen "kamrat" och i bemärkelsen "fyra procent".

SAF