Ledare BLT

Skarpa ord från Olofsson

Ledare BLT Artikeln publicerades

LEDARE || Den före detta Centerledaren Maud Olofsson gick igår ut med kritik mot Folkpartiledaren Jan Björklund. Han kallas illojal - detta främst mot bakgrund av att han har "avslöjat hur förhandlingar i regeringen går till", säger hon, citerad i Dagens Nyheter. Ett lika ovanligt som skarpt ordval.

Det hon syftar på är förstås affären med Saudiarabien, vilken Jan Björklund öppet tog avstånd ifrån när den blev känd för en vecka sedan.

Hon kritiserar vidare Jan Björklund för att aktivt motarbeta förnybar energi, trots att regeringen har en energiöverenskommelse sedan 2009.

Den överenskommelsen kostade Maud Olofsson många politiska poäng internt i Centerpartiet. Från det att den slöts, ända fram till den dag då hon avgick. Hon är värd respekt för den. Men frågan är - vilket är syftet med den här utskåpningen?

Det är inte särskilt långsökt att tänka sig att Ekots avslöjande kring Saudiarabien har frestat ytterligare på allianspartiernas inbördes relationer. Man kan snarare utgå ifrån det, av Maud Olofssons reaktioner att döma.

Hon har ju alltid värnat starkt om alliansen och har kallats "alliansens moder". Visserligen är hon avgången partiledare, men hon är fortfarande helt och hållet förknippad med Centerpartiet. Hon skulle inte komma med sådana omdömen om en annan partiledarkollega om slitningarna inte hade gått mycket långt. Det vore att förstöra alltför mycket. Både för alliansen och för sin efterträdare.

Saudi-affären och energifrågan är inte de enda orosmoment som alliansen har att tampas med just nu. Andra saker om rör om i vattnen är frågan om surrogatmödraskap, en fråga där Kristdemokraterna löper stor risk att bli marginaliserade, igen. Det var ju bara ett par veckor sedan som KD blev öppet överkörda i frågan om till insemination av ensamstående kvinnor.

Något illavarslande är helt klart på uppsegling mellan de fyra partierna. Det verkar som om balansen och dynamiken mellan dem helt håller på att nötas ned.

Situationen i regeringen blir säkert inte bättre av att statsministern förmodligen har tankarna på sitt håll, vilket är fullt mänskligt.

Alliansen måste hitta något sätt att komma upp på banan igen. Men för det måste de borgerliga partierna våga släppa sargen och bli mer offensiva. För det, i sin tur, måste man förstås ha ett gemensamt mål. Och då måste man lyssna på varandra.

Det var inte länge sedan alliansen sjösatte ett antal gemensamma framtidsgrupper. Just nu kanske det finns mer behov av en krisgrupp än något annat.