Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rest av en hednisk fest

REPLIK|| Under rubriken ”Tecken på okunskap” 2/1 försöker biskop Antje Jackelén, intala läsarna att den nyss lidna julhelgen handlar om Jesu födelse.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2013

Frågan man ställer sig är om biskopen uttalar sig på grund av okunskap eller en oro för kristendomens minskade roll i samhället.

För 2000 år sedan, när Jesus enligt traditionen föddes, firades i Romarriket en hednisk fest; Natilis Solis invicti (den obesegrade solens födelse), ett par dagar efter vintersolståndet, när solen återföddes.

Annons

Vad kristendomen sedan gjorde på 300-talet genom kristna kejsares påbud, var att kidnappa denna profana helg och istället proklamerade att det var Jesu födelse som skulle firas.?

Sanningen är att i den kristna kyrkans urkund, Nya Testamentet, står det ingenting om när Jesus föddes. Det enda som sägs är att de tre vise männen frågade några fåraherdar om vägen till Betlehem och att herdarna låg ute om natten och vaktade sina hjordar. Och det lär de knappast ha gjort mitt i vintern, inte ens i Palestina.

Med anledning av denna knapphändiga information vad tidpunkten beträffar så är den enda rimliga slutsats man kan dra att Jesus kan ha fötts när som helst på året, utom på vintern.

Gott nytt år önskas biskopar och hedningar

Sven Nilsson Karlshamn

Svar: Sven Nilsson anser att jag försöker ”intala läsarna att den nyss lidna julhelgen handlar om Jesu födelse”, men att vi i själva verket inte vet när Jesus föddes. Det är riktigt att vi inte vet vare sig när på året eller exakt vilket år Jesus föddes, och det är just sådant som många konfirmander lär sig i Svenska kyrkans konfirmandundervisning. Sven Nilsson bekräftar således ofrivilligt min poäng om att det behövs mer undervisning.

Nilsson redovisar en av teorierna bakom varför julen på 300-talet förlades till den 25 december, nämligen att det sammanföll med en romersk fest för solens seger över mörkret: Natalis Solis Invicti. Även om denna teori är historiskt omtvistad utgör den ett vackert motiv för att fira Jesus Kristus som denna obesegrade sol.

Frågan om varför vi firar jul är lättare att besvara än varför vi gör det just i december. Jul firas i kristenheten till minne av Jesu födelse. Jag gläds över att julen för många är en högtid som handlar om gemenskap och generositet, men jag ser också behovet av undervisning om den kristna berättelsen om hur Gud blir människa i Betlehem. Vårt samhälle behöver både kunskap om religion i allmänhet och om julens berättelse om tillit, hopp och gudsnärvaro i synnerhet.

Vänligen Antje Jackelén

Biskop i Lunds stift

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons