Ledare BLT

Något mycket oroande i rörelse

Ledare BLT Artikeln publicerades

Den kände ryske oljemagnaten Michail Chodorkovskij har under många år kämpat mot det ryska rättsväsendet. När han blev lite för kaxig och lite för angelägen om att ställa upp i presidentvalet, såg Vladimir Putin 2003 till att kastrera honom politiskt samt lämpa av honom i Sibirien.

Nu har han suttit i fängelse sedan dess, och nya rättegångar dyker hela tiden upp mot honom.

I går, onsdag, skulle ett utslag ha kommit mot honom i ett viktigt mål. Domen skulle bli ett lackmuspapper på vem som verkligen är vid makten i Kreml - president Dimitrij Medvedev. Eller - fortfarande - premiärminister Vladimir Putin.

Nu har domen blivit uppskjuten till slutet av december. Mycket lämpligt, då det är precis innan ryssarna firar den största högtiden under vintern, nämligen nyår. Antas omvärlden glömma allt för festligheterna?

Något mycket oroande är för tillfället i rörelse i Ryssland. Vi har tidigare skrivit om det extrema uppblossande våldet i Moskva, mellan högerextremister och de som de anser vara "icke-slaviska". I det här fallet främst folk från Kaukasus.

På nätet florerar mängder av filmer från helgens upplopp, där maskerade högerextremister/fotbollsfans går till attack mot polisen.

I går eftermiddag meddelades det att många hundra personer gripits i centrala Moskva, för att förhindra nya kravaller. Det skulle förvåna om oroligheterna lugnar ned sig med det.