Ledare BLT

Nackskotten i Vitryssland

Ledare BLT Artikeln publicerades

Mindre än sextio mil härifrån, granne med Litauen och Polen, utövas fortfarande dödsstraff efter politiskt motiverade skenrättegångar.

Någon gång i veckan mellan den 12 och 15 mars avrättades två män i Vitryssland, Belarus. De båda killarna, båda mellan 20 och 30 år gamla, var dömda för ett sprängdåd i huvudstaden Minsks tunnelbana förra året.

I attacken dödades 15 människor och flera hundra skadades, enligt uppgifter från Radio Free Europe. Männens fall har blivit stort uppmärksammat, och Vitrysslands diktator har blivit uppmanad av hela EU att inte utföra ordern. Han valde att inte lyssna.

Efter avrättningen fick männens familjer ett brev i brevlådan. Brevet, från den vitryska högsta domstolen, var daterat den 16 mars. Där stod det bara att ordern var verkställd. Männen hade avrättats med nackskott.

Det finns inga vettiga svar på om dessa båda män verkligen var skyldiga till dådet. Inte heller finns det några säkra svar på vilket motivet var till sprängningarna. Vitryssland är inte en rättsstat och oberoende rättsinstanser är okänt, liksom fria medier och fria val. Det kan alltså lika gärna vara ett dåd utfört av den egna underrättelsetjänsten, KGB, som av någon annan. Det skulle ge skäl till diktatorn Aleksander Lukasjenka att trappa upp förtrycket mot sin befolkning.

Så mycket är säkert, att avrättningarna sker synnerligen "lägligt" för diktatorn. Den ekonomiska situationen i landet är katastrofal, med enorm inflation och stigande priser. Oppositionen är splittrad, men ytterst uppfinningsrik att komma runt lagar som stiftats bara för att hindra offentliga åsiktsyttringar.

Det arrangeras möten där folk bara står och applåderar, möten där alla telefoner började ringa samtidigt, och en mängd andra knep. Häromsistens placerades en mängd gosedjur med plakat i tassarna i centrala Minsk. Polisen kom och plockade bort allt och gosedjurens ägare dömdes till tio dagar i fängelse.

Det kan tyckas löjligt, men verkligheten bakom polisens agerande är långtifrån löjlig.

Nu har den Vitryska staten visat sig i all sin brutalitet. Två unga män har fått sätta livet till i något som bedömts som skenrättegångar, och även om de har erkänt sitt brott bedöms dessa erkännanden som framtvingade under tortyr.

Aleksander Lukasjenka agerar förmodligen med skräcken för den arabiska våren i ryggen. Vi pratar om slakten i Syrien, det oerhörda barbariet som utspelar sig innanför det landets stängda gränser. Bilderna på de mördade barnen i Homs häromsistens talar sitt tydliga, vidriga språk.

Detta medan vi de facto har ett land på vår egen kontinent, vars diktator inte skyr medel att tortera och avrätta, som inte skyr ytterst brutala metoder för att slå ner och på varje vis trakassera oppositionella medborgare i landet.

Det är dags att detta får ett slut. I slutet av denna vecka ska EU:s utrikesministrar (utrikesrådet) träffas för att diskutera bland annat denna fråga på sitt möte.

Frågan är densamma som i fallet Bashar al-Assad i Syrien: Vilka medel kan omvärlden använda sig av för att få slut på denna fruktansvärda situation?