Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Myterna frodas i tystheten

KRÖNIKA || Elin, Anna och Jonny. Tre vanliga Blekingebor som antingen själva har funderat på att ta sitt liv, eller som haft anhöriga som begått självmord.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2014

I förra veckan hade P4 Blekinge haft självmord som tema, med reportage om allt från anhörigas berättelser till hur polis och sjukvården arbetar för att minska suiciden.

Sedan 80-talet har antalet självmord sjunkit i alla kategorier, framför allt bland äldre och bland män. Samtidigt har andra dödsorsaker, som trafikolyckor och sjukdomar, minskat betydligt fortare.

Annons

Bland män i åldern 15-55 år står därför självmorden i dag för hela tre av tio dödsfall.

Oftast är det de yngre som hamnar i fokus i diskussioner om självmord. Det känns extra sorgligt när ett barn eller en ungdom, som borde ha hela sitt liv framför sig, tar sitt liv. Men faktum är att självmordstalen är som lägst bland unga och som högst bland de äldre.

Varför är det så? I dagens värld, där barn och barnbarn ofta har flyttat till andra orter, blir många äldre ensamma när deras livspartner och vänner har gått bort. Det kanske kan förklara en del.

Runt om i landet finns tusentals frivilliga som arbetar med att hälsa på och stötta ensamma människor på ålderns höst. Men det skulle behövas fler.

Polisen, sjukvården, skolan, omsorgen och andra delar av det offentliga blir ständigt bättre både på att hitta de som funderar på att ta sitt liv och på att hjälpa dem. Samtidigt kan dessa institutioner inte göra allt. Det behövs också medmänniskor som vet hur de ska agera.

De flesta svenskar har någon gång fått lära sig om första hjälpen och har fått grundläggande instruktioner i vad de ska göra vid olyckor eller akuta sjukvårdsfall. Men kunskaper om hur vi bemöter vänner, kollegor och familjemedlemmar med självmordstankar eller andra psykiska besvär förmedlas inte på samma sätt.

Därför cirkulerar också många felaktiga myter, som att man inte bör tala om självmord med den som mår dåligt, att de som begår självmord sällan visar några tecken i förväg eller att man inte kan hindra den som väl bestämt sig för att ta sitt liv.

Att P4 Blekinge tar upp ämnet för en temavecka är utmärkt. Många andra kanaler och tidningar har gjort liknande satsningar, men tyvärr har de sällan följts upp efteråt genom att rapporteringen om självmord fortsätter i den vardagliga bevakningen.

Ett så viktigt ämne förtjänar mer än några temaveckor då och då.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons