Ledare BLT

Ledare BLT: Ett reellt hot mot demokratin

Ledare BLT

LEDARE || Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt fick ett av politikens finaste uppdrag, att leda ett parti som betytt så mycket för utvecklingen av Sverige, som varit det statsbärande partiet under långa tider. Han svek förtroendet. Inte bara genom fiffel och fusk med rese- och hyresbidrag, utan därför att han dessutom har ljugit om det. Han säger sig "hela tiden ha trott att han gjort rätt".

Artikeln publicerades 12 oktober 2011.

Nu visar det sig att när han suttit i teve och andra medier och hävdat sin oskuld ändå har vetat att han gjort fel och dessutom fortsatt att göra fel. Åtminstone om man ska tro hans assistent, Peter Cervin. I går trädde han fram och vittnade om att han i mitten av augusti påpekat att Juholt inte kan få hyran även för sin sambo betalad av våra skattepengar. Ändå valde Juholt att göra om samma "misstag" även i september.

Å andra sidan verkar det råda kalabalik i S-lägret. Sven-Eric Söder, Cervins chef, menar att Cervin har begått ett misstag som gått ut med denna uppgift.

Om man tidigare kanske funderat över om Juholt möjligen inte haft något ont uppsåt, så är alla sådana tankar i dag ersatta av en sorgens insikt: en av landets mest framträdande politiker kan verkligen visa sig vara en fifflare och bedragare.

Det här får naturligtvis dramatiska effekter för hans parti. I går eftermiddag när detta skrivs hade han ännu inte avgått eller tagit time-out. Han kan helt enkelt inte fortsätta vara partiledare om han definitivt beslås med både avsiktliga oegentligheter och lögner. Även om han inte kan fällas enligt någon lagparagraf så kommer medborgarnas dom att vara hård.

Idag skulle han ha talat på Stora Chefsdagen och ännu i går hade han inte lämnat återbud. Men läser man programmet blir det närmast ett hån mot alla moraluppfattningar. Visserligen skrevs det innan allt detta blivit allmän kunskap men ändå:

Rolig och vanlig – framtidens segerrecept?

En rolig partiledare? Håkan Juholt väckte stor uppmärksamhet när han valdes till socialdemokraternas nye ledare. Yviga uttalanden. Alltid med ett stort leende under mustaschen. Uttråkade politiska journalister väcktes till liv igen av citatmaskinen Juholt. Men smekmånaden blev kort och skrattandet togs snart för osäkerhet. Hur rolig får man vara i politiken? Och vad krävs för sorts ledarskap för att kunna ta Socialdemokraterna till gamla höjder?

Den sista frågan kan besvaras: det skulle nog behövas en annan partiledare, som dessutom grillas långt mer djupgående än i Håkan Juholts fall.

Det värsta är att det här bekräftar det som politikens belackare tycker och tänker: de är bluffmakare och skor sig själva på vår bekostnad.

Därför är detta ett stort bakslag inte bara för Socialdemokratiska partiet utan för alla dem som engagerar sig med liv och tid i demokratins tjänst.

Det är en självklarhet att Håkan Juholt avgår om han respekterar att vår demokrati vilar på rättsamhällets, solidaritetens och ansvarstagandets grund.