Ledare BLT

Lång vinter för Enström

Ledare BLT Artikeln publicerades

LEDARE || I går var försvarsminister Karin Enström (M) i Karlskrona och Blekinge för första gången. Hon talade vid den konferens som BTH och Baltic Maritime Science Park arrangerade, om säkerhet i Östersjön.

Det har varit en lång vinter för Enström. Hon har den otacksamma uppgiften att vara försvarsminister i en regering som abdikerat i försvarsfrågan. Och hon har haft betydande svårigheter att hantera den oregerliga debatt som uppstått de senaste månaderna.

Året började inte bra. Överbefälhavare Sverker Göranson lade i nyårshelgen fram sina tankar om Sveriges försvar i en artikel i Svenska Dagbladet. Uttrycket enveckasförsvar blev allmänt känt. Debatten om Sveriges försvarsförmåga hängde sig kvar i veckor, för att inte säga i månader.

ÖB fraktades från Folk och Försvars konferens i Sälen utan att ha fått hålla sitt huvudanförande. Han sjukskrevs. På vilka grunder har det spekulerats i.

  Därefter har det varit uppror i försvarsberedningen. Dess arbete sågs som ett rent beställningsuppdrag från Moderaterna. Småpartierna i alliansen var inte glada. De vill ha mer pengar till försvaret.

  Efter sin frånvaro återkom ÖB till sin post med dunder och brak. Tolkarna som arbetar för Sverige i Afghanistan bör få möjlighet till asyl, var hans första utspel.

  Det är en medial fråga och ÖB har tjänat massor i prestige. Men regeringen har visat sig märkigt okänslig och förlorat ännu en rond.

  Man kan säga att förhållandet mellan politik och försvar har varit bättre. Försvarsministern kämpar med att få genomslag i debatten. Just nu leder ÖB den matchen med hästlängder.

  Kvällen innan Enström kommer på besök i Blekinge har Schweiz beslutat att skjuta upp ytterligare parlamentsomröstningar om Jas till augusti. Landet tycker inte att det finns för många obesvarade frågor ännu.

  Nu blir det en ännu längre väntan på ett besked om Schweiz ska köpa eller inte. Detta är inte vad regeringen behöver.

  Inte vi skattebetalare heller.