Ledare BLT

Konkurrent eller kompis?

Ledare BLT Artikeln publicerades

Det finns två partier i riksdagen som kämpar om epitetet "riksdagen miljöparti”. Det ena är det som heter så och det andra är Centern. Också övriga partier försöker då och då diskutera miljöfrågor men har andra mer framträdande profiler.

Nu får partierna konkurrens av en mycket stark "bubblare", Vänsterpartiet. Det har blivit tydligt att nye partiledaren Jonas Sjöstedt har bestämt sig för att satsa på två frågor: kvinnors situation och miljön. Det blev ännu en gång tydligt när han i går besökte Blekinge Tekniska Högskola där han fick genomgång av BTH:s jobb med hållbar utveckling.

Det är stor kraft i det arbetet och det som professorn Karl-Henrik Robèrt beskrev föll uppenbarligen Jonas Sjöstedt på läppen. Han ställde frågor och kommenterade framställningen med stor entusiasm. Det som sades landade i redan beredd jord. Han är helt klart med på galoppen.

Jonas Sjöstedt hade hamnat wrätt med tanke på att BTH rankas som sexa i världen när det gäller hållbar utveckling. Förra året var BTH bland annat uttagen till the Globe Sustaianbility Research Reward, och där hamnar man inte utan anledning. BTH har gott rykte för det sätt man praktiserar hållbarhetsprofilen och att det genomsyrar all utbildning, utöver de rena hållbarhetsutbildningarna, bland annat den världsrekryterande utbildningen i strategiskt ledarskap för en hållbar utveckling.

Sjöstedt och Robèrt var överens om att det krävs en gemensam överblick, att det är viktigt att komma fram till vad vi är överens om i miljöfrågorna och börja där istället för att hela tiden bråka om det som det finns olika åsikter om.

Opinionen för ett hållbart sätt att hantera vår planet växer underifrån. Ingen kommer att vakna upp till ett globalt superbeslut. Intrycket är att många inte gör någonting alls i väntan på att "någon annan" ska komma med lösningen.

Det är ingen idé att avvakta detta fiktiva superbeslut som aldrig kommer. Uttrycket ”gräv där du står” rinner mig i minnet när Robèrt berättar om de företag som insett vikten av att resonera och planera för en hållbar utveckling.

Konceptet är egentligen enkelt: om man utgår från hur en ”frisk värld" bör se ut och backar till nuläget och sedan vidtar de åtgärder som gynnar utveckling i den riktningen. Samtidigt ska man då förändra eller eliminera verksamheter, produkter och beteenden som är kontraproduktiva.

Jonas Sjöstedt hade ett antal partikolleger från länet med sig, och BTH ställde också upp med representanter just inom området hållbar utveckling och det rådde en närmast uppsluppen stämning i lokalen, ett gemensamt engagemang som förmodligen baserades på en stark känsla av att vara på rätt väg. Jonas Sjöstedt nickade och kommenterade på ett sätt som tydligt visar att han är hemma på miljöområdet.

Jag skulle nog säga att såväl Centerordföranden Annie Lööf som Miljöpartisterna Gustav Fridolin och Åsa Romson får se upp. De har fått en kunnig och engagerad konkurrent i Jonas Sjöstedt.

Eller kanske man ska säga engagerad kompis. Sjöstedt säger att han känt Fridolin länge och fått en bra start också med Stefan Löfven.

Frågan är om Sjöstedt kan välja om han skulle få chansen, närings- eller miljöminister?

'

?