Ledare BLT

Försvaret = ett särintresse

Ledare BLT Artikeln publicerades

Försvaret är ett särintresse, enligt Fredrik Reinfeldt (M). Vid en pressträff i riksdagen igår tillfrågades han om vad ÖB sade i nyårshelgen: att Sverige kan försvaras i en vecka vid ett begränsat anfall.

Uttalandet har utlöst en lavinartad debatt, och har lett till att ÖB kanske kommer att utredas för brott mot rikets säkerhet. (Det absurda i det har vi kommenterat i en kolumn häromdagen.)

Statsministern vill inte recensera ÖB:s uttalande i Svenska Dagbladet, men menar att dagens värld inte kan mötas med gårdagens metoder. Han menar, att somliga medlemmar i det egna partiet inte känner igen Moderaternas försvarspolitik.

Tja, det är nog även ganska många väljare, framför allt i den äldre generationen, som verkligen funderar på vad som har hänt med partiet.

Nej, Sverige lever inte längre i en värld med två poler. Men situationen i omvärlden kan förändra sig snabbare än man tror.

Om försvaret är ett särintresse (tillsammans med näringslivet, om man ska förstå statsministern rätt) så reduceras dess betydelse till nivån av en större affärskedja, eller fackorganisation.

Har ÖB:s ord inte större tyngd än så i Rosenbad? Det får man väl ändå hoppas. Men med den inställningen kan man åtminstone förstå att det tog försvarsministern en hel vecka att bemöta ÖB.