Läsarnas

Kamratföreningen Karlskrona Porslinsfabriks vänner

Läsarnas Artikeln publicerades

Årets sista medlemsmöte i kamratföreningen samlade 55 personer. En god julbuffé serverades med allt som kan fordras av ett julbord. Emelie Mårtensson bjöd på de fina och kända julsångerna och trots regn och rusk ute så blev det julstämning i det vackert dukade porslinsmuseét. Stort och varmt tack till Margaretha och Stig Sjöberg, som lägger ner mycket arbete till gagn för medlemmarna.

RPG-föreningen Träffpunkten i Karlshamn

har haft besök av Jan Ottosson från Kyrkhult. Jan gav intressanta och kunniga inblickar i Kyrkhults historia från förr och i nutid. Föreläsningen illustrerades av fina bilder. En annan som gästat RPG-föreningen är Nils Eric Gestegård. Ämnet för hans föreläsning var ”Wien - och Svenska kyrkan i - mina drömmars stad”. Genom sitt humoristiska sätt lyckades han fånga deltagarnas intresse, när han gav inblickar i sitt omväxlande liv. Sångarparet Gudrun och Lennart Karlsson från Hasslö har också besökt föreningen. De medverkade med ett uppskattat sångprogram under temat ”Sånger från förr och nu” till musik av Kerstin Wirtén.

RPG-föreningen Träffpunkten i Karlshamn

Rektor emeritus Uno Hellgren från Sölvesborg har gästat RPG-föreningen Träffpunkten i Karlshamn. Temat för hans föreläsning var ”Musiken i mitt liv!”. Genom sin humoristiska framställning trollband han deltagarna i den fullsatta församlingsgården, när han berättade om hur musiken gått som en röd tråd genom hela hans liv - ända från småbarnsåldern. Hans musikaliska föräldrar betydde mycket i sammanhanget. Flera gånger betonade han, att alla har gåvor även om de är olika - det gäller bara att använda och utnyttja dem på ett bra sätt. Uno kom givetvis in på Listers Blås, som är välkänt, och under sin glansperiod hade ett 70-tal ”spelemän” i olika åldrar. Jazzen är det senaste i hans musikliv

Olofströms PRO

På årets julfest den 3 december avnjöt cirka 125 personer den fantastisk välsmakande och vällagade maten. Våra änglar i köket hade lagt ned mycket arbete för föreningsmedlemmarnas njutnings skull. Allt smakade fantastiskt gott. Bert Idoffs favoriter spelade därefter traditionsenligt till dansen. Ordförande i Åhus PRO, före detta kommunalrådet Stig Janzon, kom på besök och överraskade med sin närvaro. Mycket trivsam och trevlig tillställning. Efter att ha avtackat mattillverkarna samt alla medhjälparna blev det lotteridragning med diverse vinster bland annat skänkte Bert Idoff en skiva som extravinst. Ett stort tack till alla som medverkade med sin närvaro. Tack alla som arbetar för att verkställa och planera för en verksamhet där alla ska trivas.

PRO Mörrum-Elleholm

hade, i samarbete med ABF och Karlshamns Sparbank, medlemsmöte den 1 december. Ordförande Hasse hälsade 100 medlemmar välkomna. Mötet började med ett jättefint luciatåg med cirka 45 elever från Hästarydsskolan. Vi bjöds på luciasånger, julsånger och dikter. Mycket uppskattat. Berit rapporterade att auktionen gav ett bra överskott om cirka 8 400 kronor. Rapport från distriktets halvårsmöte i Jämjö. Distriktets ordförande Bernth Johnsons uttalande handlade om extra bidrag till kommunerna för satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen, höjda avgifter inom hemtjänsten, försök inte lura mig, om bedrägerier mot äldre människor med mera. Efter mötet fika med lussekatter, lottdragning och bingospel.

Bild dsc_1074. Föreningen Norden Karlskrona/Ronneby

Årets sista resa gick traditionsenligt till vårt nordiska grannland Danmark. Först besöks ett av Själlands stora konstmuseer och därefter är det dags att förbereda sig för de kommande helgerna genom att känna in julatmosfären i Köpenhamns centrum. Lera och regn kännetecknade utemiljön kring konstmuseet Arken i Ishöj söder om Köpenhamn. Ett stort projekt pågår för att försköna utemiljön kring museet. Väl inomhus öppnar sig två fina utställningar, varav den om Björn Winblad var fantastisk och variationsrik: porslin, tavlor, affischer, vävnader och teaterdekor, allt i sprakande färger och former. En strålande utställning! De efterföljande timmarna på Ströget med omgivningar i Köpenhamns centrum gav en fin avslutning på dagen och en skön julstämningsskjuts hos resenärerna.

Skrivarklubben i Blekinge

hade den 14 december dikt- och berättarkafé på Alfreds Café i Bräkne-Hoby. Det var diktuppläsning, berättelser, lite sång och lite musik och mycket skratt. Och så åt vi landgångar och drack kaffe/te med god nötkaka.

PRO Mjällby

Den 27 november höll PRO Mjällby sitt månadsmöte i Nogersunds bygdegård. Mötet inleddes med att Magnus Hjort, Ulrika Lysholm samt Cathrine Schannong från Sölvesborg-Mjällby Sparbank informerade om de nya sedlarna som kommer att ges ut samt även om vad man bör tänka på när man blir äldre vad gäller familjejuridik. Gunvor Åsäng stod för sång- och musik underhållningen. Ordföranden presenterade budgeten för 2016, vilken godkändes av de närvarande. Elva nya medlemmar hälsades välkomna till föreningen.

PRO Ramdala

PRO Ramdalas julfest den 3 december. Vice ordförande Ingela Persson hälsade ett 70-tal medlemmar välkomna med glögg och pepparkakor till vackert dukade långbord, som dekorerats med granris, kanelstänger och virkade tomteskålar vid varje kuvert, en julgåva tillverkad av MajBritt Åkesson. Festkommittén serverade ett julbord med allt vad det innebär, hemlagat och fint upplagt. Underhållning i samarbete med ABF av Olle Björngren, en estradör som kan konsten att locka sin publik att klappa och sjunga med. Uppvaktning för alla som fyllt jämt under hösten och en stående ovation till Ivar Johansson som inom några dagar når den hedersvärda åldern av 90 år. Kaffe med hembakade struvor och mandelmusslor serverades. Lottdragning med blommor och ostbricka som vinster. Avslutningsvis tackade Ingela alla för en trevlig och fin eftermiddag, för allt arbete med festen samt önskade samtliga en riktigt god jul.

Jämjö Kyrkliga Syförening

har haft sin årliga försäljning, som var välbesökt, i Jämjö församlingshem. Alltsammans inbringade 43 600 kronor. Kyrkoherde Patrik Magnusson inledde med andakt, Karl-Gösta Svensson höll i klubban och lockade fram många glada inrop. Vi tackar hjärtligt alla som skänkte och inhandlade olika varor och som hjälpte till att göra kvällen till en fest.

SPRF avdelning 55, Brunnskällan, Ronneby

Torsdagen den 3 december samlades medlemmarna till den årliga grötfesten.

Bild pro och jan... PRO Karlshamn

Den 18 november hade PRO Karlshamn höstmöte i samarbete med ABF. Ordföranden hälsade välkomna till ett välbesökt möte. Mötet började med att vi tog ställning till styrelsens förslag om nästa års program och ekonomi. Därefter blev det härlig underhållning av Örmokören med spelgänget från PRO Kallinge-Ronneby. De sjöng kända godingar från 40–70-talet. Men vi fick också höra en ny låt av Benny Andersson. Efter fikapausen var det Örmo teatergrupps tur. Vi fick bland annat höra en monolog om hur det var för en stadsjänta att på femtiotalet flytta från Stockholm ut på landet. Mötet avslutades med lotteridragning.