Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Utbildningen stoppas – skulle sätta Blekinge på filmkartan

Litorina folkhögskola i Karlskrona hade långtgående planer på en ny manusförfattarutbildning för filmskapare.
Nu kommer beskedet att planerna stoppas. Skälet är att en liknande utbildning ska starta i Göteborg.
KARLSKRONA • Publicerad 18 februari 2019
Henrik JP Åkesson, Filmplan, Carl International Filmfestival och Agrita Martinsone, rektor Litorina Folkhögskola Gullberna, Karlskrona, när manusutbildningen presenterades i augusti.
Henrik JP Åkesson, Filmplan, Carl International Filmfestival och Agrita Martinsone, rektor Litorina Folkhögskola Gullberna, Karlskrona, när manusutbildningen presenterades i augusti.

– Vi lättar på gasen, säger Litorinas rektor Agrita Martinsone.

Annons

– Jag väljer att inte kommentera, säger Carl International Filmfestivals (CIFF) ansvarige, Henrik JP Åkesson.

Så sent som i början av februari blev det möjligt att söka till Litorina International Art of Screenwriting. Kursen skulle starta i augusti i år. Agrita Martinsone vill inte uttala sig om hur stort intresset under den här korta tiden har varit. Men det var många som mejlade och hörde av sig i somras när planerna först blev kända.

För bara två veckor sedan offentliggjorde YRGO, en högre yrkesutbildning i Göteborg att de startar en manusutbildning som liknar den som planerades för Litorina. Den nyheten fick alltså folkhögskolan att ”lätta på gasen”, som Agrita Martinsone uttrycker det:

– Vi gjorde en konsekvensanalys och kom fram till det här beslutet. Göteborg har ett mycket starkare utgångsläge, de har scen, de har Film i Väst i Trollhättan, de har den stora och etablerade Göteborgs filmfestival. Karlskrona är inte där ännu.

– Det som gläder oss är att vi uppenbarligen har tänkt rätt, säger Agrita Martinsone som understryker att Litorina folkhögskola fortsätter att samarbeta med CIFF:

– Vi fortsätter stödja filmfestivalens manuspris och festivalens utveckling.

Henrik JP Åkesson, chef för Filmplan samt grundare och ansvarig för filmfestivalen i Karlskrona väljer alltså att inte kommentera den nedlagda utbildningen.

– Jag har väldigt många tankar, men väljer att inte kommentera, säger han, nyss hemkommen från tre veckor på i tur och ordning Göteborgs filmfestival, Berlins filmfestival och en konferens i Helsingfors.

– Jag är ständigt positiv och har flera saker på gång, säger han till BLT.

Han hade stora förväntningar på utbildningen när den presenterades i somras:

Annons

– Vi vill skapa nya möjligheter och ambitionen är att göra sydöstra Sverige till en sjudande filmregion. I år hade vi filmskapare från 15 nationer och 3 kontinenter på filmfestivalen och genom manusutbildningen kan framtidens manusförfattare utbildas här, sa han då.

Texten uppdateras.

Tobias FabbekeSkicka e-post
Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons