Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Stjärnorna hyllar Milos Forman: "En urkraft"

Filmskaparen Milos Forman är död och sörjs nu av stjärnor världen över.
"Ännu en storhet passerar genom dörröppningen", skriver Jim Carrey på Twitter.
Film • Publicerad 15 april 2018

Milos Forman och den amerikanska skådespelaren Natalie Portman vid premiären av ”Goya's Ghosts” i Prag 2007.
Milos Forman och den amerikanska skådespelaren Natalie Portman vid premiären av ”Goya's Ghosts” i Prag 2007.Foto: PETR DAVID JOSEK

Milos Forman är kanske främst känd för "Gökboet" (1975) och "Amadeus" (1984), för vilka han tilldelades Oscarspris. Men han är också regissören bakom "Man on the moon" från 1999 med Jim Carrey – som vann en Golden Globe – i huvudrollen.

Annons

"Vilken urkraft. En underbar man. Jag är glad att vi fick leka tillsammans. Det var en monumental upplevelse", skriver Jim Carrey på Twitter.

Jim Carrey.
Jim Carrey.Foto: Claudio Onorati

En som inte hann arbeta tillsammans med Milos Forman, men som önskar att han hade gjort det är Elton John. I ett inlägg på Instagram , kallar han Forman för "en extraordinär filmskapare och en kär vän".

"Hans filmer var djärva och modiga utforskningar av människor. Vi kom väldigt nära ett samarbete. Det skulle ha varit en fantastisk upplevelse".

Skådespelaren Antonio Banderas hyllar den tjeckiske regissören som ett "filmgeni och en mästare på att porträttera det mänskliga tillståndet".

"Baby driver"-regissören Edgar Wright skriver att han har sett "Gökboet" tillräckligt många gånger för att kunna mima med till filmens alla repliker och skådespelaren Mia Farrow tycker att Forman är bevis på att "briljanta filmskapare även kan vara vänliga, generösa, ödmjuka och lojala".

Ava DuVernay, regissören bakom "Selma" (2014) och "Ett veck i tiden" (2018), delar med sig av ett tidigt Forman-minne:

"Jag minns fortfarande de där ovanliga bilderna av svartas liv på det tidiga 1900-talet som visades i 'Ragtime'. Såg den som tonåring och minns att jag grät".

"Han gjorde många filmer som jag uppskattar men i dag kommer jag att se om 'Ragtime'. För att visa min uppskattning".

(TT)

Ava DuVernay.
Ava DuVernay.Foto: Richard Shotwell

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons