Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Sommar i P1: Elin Olofsson fokuserar på de starka kvinnorna

Jämtländska författaren Elin Olofssons sommarprat är hängmatteradio av bästa format.
Sommar i P1 • Publicerad 11 juli 2018
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Författaren Elin Olofsson berättar om landsbygden och dess kvinnor.
Författaren Elin Olofsson berättar om landsbygden och dess kvinnor.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Elin Olofsson inleder genom att bryta mot sommarprogrammets klichéer genom att ta med lyssnaren på en tankeresa, när hon i fantasin målar upp en allegorisk tavla av några starka kvinnor ur hennes eget liv. Det är farmor, hemsamariten med sina burdusa uttryck, som som får bli tavlans memento mori i egenskap av barnet Elins första erfarenhet av döden. Detta medan gammelfarmor Märta får stå för världen, gammelmormor Ester för tiden och mormor för strävan.

I böcker som ”Då jag tänker på Sigrid” (2013) och ”Till flickorna i sjön” (2014) har Elin Olofsson skildrat landsbygdens kvinnor och det gör hon även med stor värme, nerv och berättarlust i sitt sommarprogram.

Annons

Det är en egensinnig berättelse om hur hon själv som barn, omgärdad av dessa praktiska och starka damer, trodde att det var kvinnorna som bestämde över allt i världen.

Sedan glider hon över i drömmen att bli författare, om berättandets villkor och hur man som allsmäktig författare skapar egna världar. Något som för henne och för läsaren blir som en lek med dockor. Allt blandat med små vardagsbekännelser samt reflektioner kring hur det är att leva ensam och flytta tillbaka till hembygden långt ut på jämtländska landsbygden.

Det är opretentiöst och elegant på samma gång. Och det går inte att sluta lyssna när hon målar upp sina bilder. Det är radio och berättande när det är som bäst.

Niclas SennertegSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons