Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Schablonpoliser utreder organstöld

Publicerad 10 oktober 2018
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Fotograf Anna-Lena Ahlström

Pascal Engman, före detta Expressen-journalist, fortsätter att skriva tveksamma böcker, tycker recensenten Per-Axel Svensson.

Debuten från förra året, ”Patrioterna”, var en sällsynt blodig och våldsam historia utan mycket till genomtänkt spänningskrydda.

Annons

Uppföljaren ”Eldslandet” är inte lika explicit rå – även om bortrövandet av människor till Sydamerika för att plocka dem på organ förstås är bloddrypande nog – men förmår ändå inte etablera den den särskilda spänning som kan bli resultatet om man lyckas mixa aktualiteter och trovärdig fiktion.

”Främst misslyckas han med att gjuta liv i sina karaktärer”

Situerat innehåll, i det här fallet den växande internationella organhandeln, kan vara lyckokast om man vill skapa modern action, men Engman förmår inte riktigt ta vara på möjligheten.

Främst misslyckas han med att gjuta liv i sina karaktärer, personerna – med huvudpersonen, kriminalinspektör Vanessa Falk i spetsen – känns mest som schablonfigurer man stött på alltför ofta.

Eldslandet är tänkt som första delen i Falk-trilogi, hoppas Engman ger henne en blodtransfusion, eller två, så att hon får framträda i egen rätt framgent. Hon har, tror jag, precis som Engman potential för något större än det här.

Per-Axel SvenssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons