Kultur

Sami Said och Sven Nordqvist skapar en vacker sång

bokrecension Artikeln publicerades
STOCKHOLM 20180713Sami Said.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
STOCKHOLM 20180713Sami Said.

Säkert är det gynnsamt för överlevnaden att tänka positivt. En barndom präglad av översvämningar och torka, av fattigdom och svält har blivit en ljus bilderbok.

Äta gräs

Bilderbok

Text: Sami Said

Bild: Sven Nordqvist

Förlag: Natur & kultur

Efter två rosade romaner har Sami Said (f. 1979) skrivit texten till bilderboken ”Äta gräs”. Den baseras på upplevelser från hans barndom i Eritrea. Huvudperson är dock en liten flicka, som lever tillsammans med sin snälla mamma i en mindre by.

Deras levnadsförhållanden är eländiga. Ändå genomsyras berättelsen av en ljuv stämning, en naivism som demonstrerar att varje uppväxt bär på korn av lycka. Och det är detta som räknas och ger näring åt minnet.

För att vara en bok illustrerad av Sven Nordqvist är den ovanligt återhållsam med detaljer. Men det innebär också att de enskildheter som tillåts framträda får desto större effekt.

Också vid katastrofer som torka och översvämning finns finesser som frestar med en humoristisk vinkel.

Ofta blir det skojigt, som med en busvisslande getabock, en höna som drar en get i örat. Också vid katastrofer som torka och översvämning finns finesser som frestar med en humoristisk vinkel.

Sven Nordqvist
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sven Nordqvist

På det sociala planet besväras byinvånarna av en lurendrejare, vilken profiterar på deras problem med naturkrafterna. Även om det går att roas av hans uppfinningsrikedom är det en befrielse när han till sist störtas från sin position.

Över hela den sorglustiga historien ligger ett behagfullt raster. Det baseras på ambitionen att spegla världen ur den lilla människans optimistiska och tillitsfulla perspektiv. Resultatet har blivit något som bäst kan beskrivas som en vacker sång.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.