Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Så här tyckte våra recensenter om årets Augustböcker – från Axelsson till Smirnoff

Vi har recenserat alla de nominerade i klassen årets skönlitterära bok: ”Ædnan” av Linnea Axelsson, ”Skalornas förråd” av Ulf Eriksson, ”En shtletl i Stockholm” av Kenneth Hermele, ”Socialdemokratiska noveller” av Björn Runeborg, ”Människan är den vackraste staden” av Sami Said och ”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff.
augustpriset • Publicerad 22 oktober 2018
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
De nominerade till Augustpriset i klassen Årets skönlitterära bok. Överst från vänster Karin Smirnoff och  Sami Said. Nedre raden Björn Runeborg, Linnea Axelsson och Kenneth Hermele. (Ulf Eriksson saknas på bilden.)
De nominerade till Augustpriset i klassen Årets skönlitterära bok. Överst från vänster Karin Smirnoff och Sami Said. Nedre raden Björn Runeborg, Linnea Axelsson och Kenneth Hermele. (Ulf Eriksson saknas på bilden.)Foto: Fredrik Persson/TT

Linnea Axelsson: ”Ædnan”

”Ædnan” är ett mäktigt lyriskt epos som på ett beundransvärt sätt ringar in ett sekels historiska konfrontationer mellan den samiska kulturen och det svenska majoritetssamhället, tycker Christian Swalander.

Ulf Eriksson: ”Skalornas förråd”

Ulf Erikssons författarskap utforskar ofta minnet, så även i nya diktsamlingen, vars skönhet man får vara bra hårdhudad för att kunna stå emot, enligt Stefan Eklund.

Kenneth Hermele: ”En shtletl i Stockholm”

Annons

”En shetl i Stockholm” är en lagom stram, exakt återhållen bok, som varken väjer för tragiken eller den lilla framgångssagan. Mycket läsvärd, skriver Jan Karlsson.

Björn Runeborg: ”Socialdemokratiska noveller”

Kata Dahlström, Olof Palme och Per Albin Hansson finns bland de litterära personerna i Björn Runeborgs novellsamling. Det är inte alls dumt, fiktion mot en friktion och faktabotten, skriver Jan Karlsson.

Sami Said.
Sami Said.

Sami Said: ”Människan är den vackraste staden”

En drömlik odyssé. Naima Chahboun önskar att Sami Said hade låtit språket vinna över intrigen i sin nya roman.

Karin Smirnoff: Jag for ner till bror

Karin Smirnoffs debutroman är grym, vild och vacker, ett antikt drama om hemligheter och lögner i ett litet svenskt nutidssamhälle, skriver Maria Store.

Lena KvistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons