Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Regionteatern och miljonerna

Kulturdebatten om Regionteatern Blekinge Kronoberg går vidare. Här får dramatikern Margareta Skantze stöd av signaturen ”Kulturintresserad Bleking”.
Kulturdebatt • Publicerad 5 mars 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regionteatern Blekinge Kronobergs lokaler i centrala Växjö.
Regionteatern Blekinge Kronobergs lokaler i centrala Växjö.Foto: Ingemar Kroon

På åttiotalet startades länsteatrar i hela landet med hjälp av statliga pengar.

Respektive landsting måste också bidra. Åtskilliga miljoner tillfördes teaterlivet i länen, Blekinge länsteater blev tyvärr ett fiasko på grund av arbetsmiljöskäl. Stridigheter inom teatern blev så stora att inkompetensen hos den S-leda styrelsen för teatern inte kunde komma till rätta med problemen. Tyvärr var inte heller den S-dominerade landstingsledningen intresserad av att avhjälpa situationen. Istället tog man den lätta vägen att överlämna alla pengarna till Landstinget i Kronoberg med löfte att man skulle bilda en Regionteater och då blev det Länsteatern Blekinge- Kronoberg. Namnet med Blekinge först skulle då slå lite blå dunster i invånarna i Blekinges ögon.

Annons

Vad blev det av det?

I över trettio år har nu Kronobergs teaterliv levt gott med hjälp av Blekingeinvånarnas skattepengar. Åtskilliga fasta anställningar finns i Växjö till glädje för kommunens skatteintäkter. Hyran av dyra lokaler i Växjö är också en bra affär för Växjö kommun. Det märkligaste är att trots Blekinges miljoner till Kronoberg måste ändå invånarna i Blekinge än en gång betala dyra gager när ”vår egen” teatern de få gånger uppträder med offentliga teaterprogram i vårt län!

Vad kan göras?

En ny Blekinge Länsteater med hemtagande av skattebetalarnas miljoner är en utopi.

Däremot borde politikerna i den nybildade Region Blekinge tillsätta en tjänst som teaterkonsulent/producent. Tjänsten ska ingå i Regionens kulturenhet som nu finns i Karlskrona på Ronnebygatan under ledning av den nuvarande kultursamordnaren. Lokaler finns. Teaterkonsulenten/producenten ska ha en egen budget av Blekinges skattebetalares teatermiljoner för att kunna stödja hela teaterlivet och inköpa och subventionera produktioner till teaterföreningarna vårt län. Musiklivet har en liknade organisation som heter Musik i Blekinge.

Detta är naturligtvis en politisk fråga. Socialdemokraterna som aldrig visat något större kulturintresse, och som styrt i Landstinget i alla år, har nu fått lämna över makten till Moderaterna m. fl. Det är nu äntligen, med det nya styret, dags för det nya Region Blekinge att sätta ner foten och rätta till de märkligheter som finns i teaterlivet i vårt län.

Det skulle vara intressant att höra vad Kulturnämndens ordförande Kevin Lill eller det högsta regionrådet Alexander Wendt har för åsikter.

Kulturintresserad Bleking.

Annons
Annons
Annons
Annons