Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Per Hägred: ”Fascinerande och fantastiskt i Oscarsklass”

Sätter mig till rätta och kliver in i serien om ett kolonialvälde. Trycker på paus redan efter första scenen, spolar tillbaka och ser om.
Det är så jävla vackert och bra att det knappt går att andas.
Publicerad 14 november 2019
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Olivia Colman har tagit över rollen som Elisabeth II i tredje säsongen av ”The Crown”.
Olivia Colman har tagit över rollen som Elisabeth II i tredje säsongen av ”The Crown”.Foto: Sophie Mutevelian / Netflix

The crown

Drama

Säsong 3

Strömmas på Netflix 17 november

Det här är flaggskeppet i Netflix utbud. Året är 1964, Churchill ligger för döden och arbetarpartiet med Harold Wilson i spetsen tar över styret. Samtidigt misstänker man en mullvad med KGB-sympatier högt upp i det styrande skiktet.

Där möter vi en något äldre drottning i den fantastiska inledningsscenen där hon synar de nya frimärkena med hennes porträtt. Elisabeth har en underfundig humor som hon briljerar med inför nervösa undersåtar som vill vara henne till lags. Sedan matar man på med en scen vid frukostbordet där drottningen brer smör och marmelad på sin toast medan maken Philip (Tobias Menzies) försöker uppfatta tevens rapporter om det pågående valet. En lika alldaglig som fascinerande scen.

Annons

Det är så elegant och skickligt utfört. Ett fantastiskt foto, en scenografi som slår en med häpnad och ett spel i Oscarsklass.

Det här är en sol utan fläckar. Ja, det skulle i så fall vara tabben med fel kröningsdag, som historienördar retar sig på.

Jag slukar glupskt de tio avsnitten, och kör en repris på hela rasket ovanpå det.

Elisabeth II (Olivia Colman) och maken Philip (Tobias Menzies) i ”The Crown”-
Elisabeth II (Olivia Colman) och maken Philip (Tobias Menzies) i ”The Crown”-Foto: Sophie Mutevelian

I rollen som den medelålders regenten möter vi Olivia Colman (känd från underbara tv–serien ”Broadchurch” och för en Oscar för roll i ”The favourite”), som alltså tar över drottningrollen efter Claire Foy, som spelade den unga Elisabeth. En mycket lyckad rollombesättning, som känns helt naturlig. Dels är de lite lika, dels har de samma lite trista utstrålning.

”The crown” är inte bara ett snyggt kostymdrama, det är så in i sjuttsingen spännande också. Trots att man känner historien.

Säsongen utspelar sig på Buckingham Palace under tidsperioden 1964-1977. I den här säsongen blir det fokus på allt från månlandningen och astronauternas besök i England. En ung Charles (Josh O’Connor) och Camilla Parker Bowles (Emerald Fennell) ges mycket plats, liksom lillasyster Margarets (Helena Bonham Carter ersätter Vanessa Kirby i rollen) skandaler.

Den amerikansk-brittiska ”The crown” som startade för tre år sedan, fick bra kritik, till och med av drottning Elizabeth, 93, själv.

– Men jag kan förmedla att hon var upprörd över det sätt som prins Philip framställs som en far som är okänslig för sin sons välbefinnande, sa en företrädare för drottningen.

Och det kanske är därför man inte tillåtas spela in på Buckingham palace.

Nästa säsong introduceras Diana.

Annons

Serien har premiär i Sverige på söndag 17 november.

Per HägredSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons