Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

”Nina” och ”Gräns” tog de första filmpriserna

På tisdagskvällen presenterades vinnarna i den nya tävling för långfilm som genomförts i samband med Carl International Film Festival CIFF i Karlskrona. Polskan Olga Chajda fick pris för bästa regi för sin film ”Nina”. Pris för bästa manus gick till Isabella Eklöf, Ali Abbasi och John Ajvide Lindqvist för ”Gräns”.
Film • Publicerad 28 augusti 2018

Tävlingen har fått namnet Baltic Sea Competition. Båda filmerna belönas med en prissumma på 25 000 kr vardera.

Sammanlagt har tio långfilmer med fokus på starkt berättande och filmiskt språk som går hand i hand med festivalens värderingar om öppenhet och frihet tävlat om pris för bästa regi och bästa manus.

Olga Chajda tog hem priset för bästa regi med filmen ”Nina”.
Olga Chajda tog hem priset för bästa regi med filmen ”Nina”.Foto: Palka Robert
Annons

Olga Chajdas långfilmsdebut ”Nina” som hade världspremiär under International Film Festival Rotterdam tidigare i år, kammade hem priset för bästa regi. I filmen möter vi Nina och Wojtek som i sin kamp för att rädda relationen desperat försöker att bli gravida. De erbjuder den unga Magda att bli surrogatmamma för deras barn men det dröjer inte länge innan Nina och Magda blivit djupt förälskade i varann.

Isbella Eklöf är en av manusförfattarna till ”Gräns” som tog hem ett av de två priserna i Baltic Sea Competition under CIFF.
Isbella Eklöf är en av manusförfattarna till ”Gräns” som tog hem ett av de två priserna i Baltic Sea Competition under CIFF.Foto: Karl Olsson

”Gräns”, som invigde filmfestivalen 24 augusti, belönades med pris för bästa manus. Priset delas mellan filmens tre manusförfattare; Isabella Eklöf, Ali Abbasi (även regissör) samt John Ajvide Lindqvist, som även skrivit novellen vilken filmen är baserad på. ”Gräns” handlar om tullpolisen Tina som med ett nästintill sjätte sinne kan lukta sig till smugglare.

När hon möter den mystiske Vore vänds hennes tillvaro upp och ner och sakta börjar hon inse vem hon är. Filmen mottog som första svenska film någonsin pris för bästa film i sektionen Un Certain Regard under filmfestivalen i Cannes tidigare i år och får svensk biopremiär nu på fredag 31 augusti.

Ur filmen ”Gräns” som fick pris för bästa manus vid filmfestivalen i Karlskrona.
Ur filmen ”Gräns” som fick pris för bästa manus vid filmfestivalen i Karlskrona.

Samtidigt som den fick pris i Karlskrona annonserads också att den blir Sveriges Oscarsbidrag.

– Jag tycker vi har gjort en mycket bättre film än det "typiska Oscarsdramat", säger Ali Abbasi till TT. Vi kanske har en chans att överraska.

– Det var oväntat, men jag tror att om vi inte hade fått den så hade jag blivit riktigt arg. Så det känns skönt, det känns som att det är så världen borde vara, säger Ali Abbasi.

Vägen till galan i Hollywood är lång för ”Gräns” – flera gallringar väntar innan de slutgiltiga nomineringarna presenteras den 22 januari. Den senaste gången en svensk film vann en Oscar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film var 1983 då Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander" prisades.

Baltic Sea Competitions jury Sanjin Pejković (filmkritiker), Marjo Portin från Litorina Folkhögskola, Miira Paasilinna (vd) och Helene Granqvist (producent).
Baltic Sea Competitions jury Sanjin Pejković (filmkritiker), Marjo Portin från Litorina Folkhögskola, Miira Paasilinna (vd) och Helene Granqvist (producent).Foto: Ingemar Lönnbom

Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons