Kultur

Mons Kallentofts nya polisroman söker svar om en död tvååring

bokrecension Artikeln publicerades
Mons Kallentoft.
Foto: Carl Bredberg/SvD/TT
Mons Kallentoft.

En tvååring dör i en sommarvarm bil. Modern minns inte ens att barnet funnits i bilen. Recensenten Kerstin Bergman har läst en oförutsägbar ny Malin Fors-deckare.

deckare/polisroman

Himmelskriket

Författare: Mons Kallentoft

Förlag: Forum

Visa mer...

Mons Kallentoft är en väletablerad närvaro på den svenska deckarscenen med sina två uppmärksammade polisserier. ”Himmelskriket” är tolfte boken om polisen Malin Fors i Linköping, och den tredje av dessa som har sinnestema.

Även om jag vid det här laget börjar bli hjärtligt trött på Malin Fors och hennes ständiga kamp mot alkoholism och ensamhet, är ”Himmelskriket” ett starkt tillskott till serien. Utgångspunkten denna gång är en tvååring som dör i en sommarvarm bil, och det näthat och de hot som sedan riktas mot modern som på grund av utbrändhet inte ens minns att hon haft barnet i bilen. Som alltid är Kallentoft en skicklig skildrare av miljöer och stämningar, och denna gång har han dessutom skapat en oförutsägbar och ovanligt fängslande berättelse där inget är vad det vid en första anblick verkar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.