Kultur

Kompisarna ska gå på bio – men Jacks mamma har inga pengar

bokrecension Artikeln publicerades
Marie Oskarsson.
Foto: Hillevi Nagel
Marie Oskarsson.

Roliga idéer och saker som ställer allt på ända. Den nya boken i serien Vänner 4-ever rymmer starka känslor.

Bästa bion

Kapitelbok

Text: Marie Oskarsson

Bild: Helena Bergendahl

Förlag: Bonnier Carlsen

Gå på bio. Äta popcorn. Köpa dricka till. Vännerna har stora planer för helgen. Men vad ska man göra när man vill följa med, men inte kan? Kompisarna tjatar på Jack, men mamma har knappt pengar till stövlar och gympabyxor.

”Bästa bion” är fjärde boken i serien Vänner 4-ever. Marie Oskarsson (f. 1962) skriver vardagsnära och dialogdrivet, och formar enkelt karaktärer fulla av igenkänning.

Helena Bergendahls illustrationer bygger på skarpa konturer. Interiörer från skolan utgör basen och figurernas känslor fångas upp, om än med en viss övertydlighet.

”Bästa bion” är en bok som är lätt att läsa själv. Här hanteras både inre och yttre konflikter med stort allvar, samtidigt som allt landar i en inkluderande lösning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.