Kultur

Kampen för värdighet i en orättvis värld

Bokrecension Artikeln publicerades
Colson Whitehead utgår från en verklig historia om en fasansfull uppfostringsanstalt i sin nya roman ”Nickelpojkarna”.
Foto: Michael Lionstar
Colson Whitehead utgår från en verklig historia om en fasansfull uppfostringsanstalt i sin nya roman ”Nickelpojkarna”.

Colson Whiteheads nya roman handlar om livet på en uppfostringsanstalt i 60-talets USA. ”Nickelpojkarna” är en skickligt berättad historia om kampen för värdighet i en mycket orättvis värld.

Nickelpojkarna

Författare: Colson Whitehead

Översättning: Niclas Nilsson

Förlag: Albert Bonniers

Genre: Roman

Elwood Curtis är en skötsam grabb som drömmer om att börja på college och få betyda något. På skivspelaren ligger LP-skivan med Martin Luther King, som talar om värdighet. ”Vi måste tro i vår själ att vi är någon …”

Hoppet spirar trots de ovissa tiderna, men sedan gör Elwood ett ödesdigert misstag och hamnar på en uppfostringsanstalten Nickel Academy. Budskapet om värdighet byts mot helt andra ljud: industrifläkten som ska överrösta skriken från pojkarna när de piskas, och den absoluta tystnaden i det mörka rum där man kan hamna efter allvarliga förseelser.

Colson Whitehead håller sig tätt intill sina personer och invaggar läsaren i en stark, nästan behaglig närvarokänsla. Sedan slår han till som en kobra med sina vändpunkter, blixtsnabbt och utan nåd. I ”Den underjordiska järnvägen” (på svenska 2017) skildrar han slavars livsfarliga försök att fly från sina ägare med hjälp av en hemlig järnväg. ”Nickelpojkarna” bygger även den på sanna händelser, som avslöjades när en hemlig begravningsplats upptäcktes intill en nedlagd anstalt i Florida.

Det överskuggande hotet är detsamma i båda böckerna. Det kommer från en ondska som bygger både på ett systematiskt förtryck och på enskilda människors godtyckliga grymhet. Till den bilden lägger Whitehead andra, ljusare motbilder, samtidigt som han också stryker under allvaret i förtryckets konsekvenser. Det kan finnas en väg bort från Nickel, men den är aldrig enkel.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.