Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Joseph Conrad i förändringens tid

Författaren är initierad, språket drivet och tonen engagerad, menar Mikael R Karlsson som läser en excellent bok om Joseph Conrad. Men är det inte något som ändå skaver?
bokrecension • Publicerad 12 augusti 2019
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Martin Puchner

Gryningsvakten – Joseph Conrad i en global värld

Sakprosa

Författare: Maya Jasanoff

Översättning: Helena Hansson

Förlag: Daidalos

Vi tog ännu ett glas och grälade vidare. På ytan handlade det om ”metoo”, men egentligen om något mer principiellt; nämligen om det vi räknar som förkastligt idag kan ursäktas av den historiska och kulturella kontexten när det begav sig. Nej, aldrig, sa min vän. Jo, ibland, sa jag. Vi grälade förbi varandra. Han talade om förkastliga handlingar i sig och jag om förkastliga handlingar bortom bättre vetande.

När jag läser Maya Jasanoffs biografiska, litterära och historiska essä över Joseph Conrad kommer jag att tänka på diskussionen. Kan rasistiska karikatyrer legitimeras av tidsandan? Kan den grundläggande rasism, som bland annat den nyligen framlidne Sven Lindqvist så obarmhärtigt drog fram i ljuset i ”Utrota varenda jävel”, legitimeras av att ”sådan var tiden”? När den polske tjugoåringen Józef Korzeniowski, mönstrade av i land i England 1878 var han full av beundran över det brittiska imperiet. Författaren Joseph Conrad, som var det namn han hade tagit sig när han debuterade 1895, var ännu ofödd. Han hade ett antal år kvar att göra på sjön och dessutom ett språk att lära sig. Det var under sina resor han blev varse andra sidor av kolonialismen, sidor som han lät sina karaktärer få möta och bära fram i svett och umbäranden. Stor litteratur. Icke desto mindre; det engelska imperiet har kommit mycket lindrigt undan i historiens svarta bok, möjligen också dess historieberättare. Ambivalensen är därför en ständig ledsagare när jag läser Joseph Conrad.

Annons

När historieprofessorn Maya Jasanoff gör en djupdykning i Joseph Conrads liv och författarskap gör hon det på ett excellent sätt, väl medveten om denna dubbelhet, men det är inte bara det som gör boken intressant och läsvärd. Det är också kopplingarna hon gör till vår nutid. Joseph Conrad levde i en brytningstid där segelbåtarna byttes ut mot ångdrivna båtar, där kolonierna exploaterades allt hårdare och de tekniska landvinningarna drev på utvecklingen i allt snabbare takt. Det är mycket som är annorlunda idag, men samtidigt är känslan av en annalkande katastrof och tron på att tekniken till slut ska lösa allt densamma då som nu.

”Gryningsvakten – Joseph Conrad i en global värld” är en läsvärd bok på många sätt. Författaren är initierad, språket drivet och tonen engagerad. Här finns ett flyt som gör att man, trots att boken knappast saknar djup och kvaliteter, förstår varför Jasanoff är regelbunden medarbetare i ”New York Times”, ”The Guardian” och ”The New York Review of books”. Hon krånglar sällan till det. Stilen är enkel och lättarbetad; journalistisk snarare än akademisk.

Fast nog är det ändå något som skaver? Jag lägger ifrån mig boken, smuttar på vinet och saknar någon att gräla med.

Mikael R Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons