Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Jordgubbslandet dubbelt guldbaggenominerad

Hyllningarna fortsätter falla över Sölvesborgsfilmen ”Jordgubbslandet”. Nu är filmen dubbelt guldbaggenominerad för bästa manliga och kvinnliga biroll.
Sölvesborg • Publicerad 4 januari 2018
”Jordgubbslandet” följer relationen mellan den polska pojken
”Jordgubbslandet” följer relationen mellan den polska pojkenFoto: PHOTOUP Mikolaj Urbanski

”Jordgubbslandet”, som handlar om villkoren för de polska jordgubbsplockarna, hade premiär sommaren 2017 och blev snabbt en succé bland både kritiker och tittare.

Annons

Nu har Julia Kijowska och Przemyslaw Sadowski, som spelar de polska föräldrarna i ”Jordgubbslandet”, guldbaggenominerats för bästa manliga biroll samt bästa kvinnliga biroll.

– Jag är naturligtvis jätteglad för deras skull. De är två fantastiska skådespelare som förtjänar all uppmärksamhet de kan få, säger Wiktor Ericsson, regissör och manusförfattare till filmen.

Exakt vad nomineringarna eller en vinst kan komma att betyda för filmen är han inte säker på.

– Jag har ingen aning, det är alltid väldigt svårt att uppskatta vad sådana här priser och utmärkelser kan betyda framöver, särskilt nu när det var så otroligt hög konkurrens. Men jag ser det som ett erkännande, både för filmen och för skådespelarna. Jag släpade hit dem från Polen för att vara med i den här filmen, och de förtjänar det verkligen. Jag har inte träffat dem sedan vi spelade in filmen eftersom den inte haft premiär i Polen än, men jag hoppas att jag får det om de kommer till Sverige.

Wiktor Ericsson tilldelades själv BLT:s kulturpris 2017 för arbetet med filmen.

Bland övriga nomineringar utmärker sig "Borg", som har gått allra bäst hos Guldbaggejuryn. När nomineringarna avslöjades på Elite Hotel Carolina Tower i Stockholm under torsdagen stod det klart att filmen har nominerats i tio kategorier. Tennisdramat har bland annat chans att bli årets film men prisas också för årets regi, årets manliga huvudroll och årets manliga biroll.

Men det är jämnt i nomineringstoppen. "The Nile Hilton incident" av Tarik Saleh, , som fick sin svenska premiär på Carl international film festival i september, har åtta nomineringar och Amanda Kernells långfilmsdebut "Sameblod" kan vinna sju Guldbaggar. Dramat om huvudpersonen Elle Marja utsätts för rasbiologiska undersökningar kan vinna pris för bästa film, bästa regi och bästa manus. Skådespelarna i filmen, syskonen Lene Cecilia och Mia Erika Sparrok kan prisas för bästa kvinnliga huvudroll respektive bästa kvinnliga biroll.

Ruben Östlunds internationellt hyllade film "The square" har chans på sex baggar på hemmaplan. "The square" går upp mot de tidigare nämnda i kategorin bästa film.

I huvudrollskategorierna återfinns bland andra Evin Ahmad för "Dröm vidare", Mia Skäringer för "Solsidan", Sverrir Gudnason för "Borg" och Fares Fares för "The Nile Hilton incident". Även den internationella stjärnan Shia LaBeouf har nominerats till det svenska filmpriset för bästa manliga biroll i "Borg".

Guldbaggegalan sänds den 22 januari från Cirkus i Stockholm. Leder galan gör Petra Mede.

Elin ThornbergSkicka e-post
Erik Åberg/TTSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons