Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Gapa stort – tandläkarmusen både roar och läker

I en humoristisk bilderbok uppsöker en krokodil en tandläkare, som visar sig vara en liten mus. Peter Grönborg är road, men anser också att berättelsen kan används terapeutiskt av föräldrar till barn som har skräck för käftisar.
bokrecension • Publicerad 20 april 2019 • Uppdaterad 22 april 2019
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Mia Nilsson har god täckning för att skapa en verklig långkörare med Hugo-böckerna.
Mia Nilsson har god täckning för att skapa en verklig långkörare med Hugo-böckerna.Foto: Ulrica Zwenger

Gapa stort

Bilderbok

Text, bild: Mia Nilsson

Förlag: Bonnier Carlsen

Krokodilen må vara ett hemskt och skräckinjagande djur. I illustratören och författaren Mia Nilssons bilderböcker blir han istället en snäll och sympatisk filur. En outsider är han på grund av sitt udda utseende, inte för sin dragning till ett traditionellt och tryggt medelklassliv.

Han heter Hugo och har visat sig vara en användbar och slitstark karaktär. Den fjärde boken i serien om honom har precis släppts. Den håller precis som de tidigare en god artistisk nivå.

Annons

I debuten är Hugo en främling som längtar efter vänskap och socialt liv. I den andra boken söker han tillsammans med vännerna energi för att förverkliga en vision. Senast handlade det om diplomati, om konsten att samsas för att få alla i en vänkrets att trivas, samt respektera varandras olikheter.

Så även om Mia Nilssons böcker hör till ett humoristiskt och underhållande fack, brukar hon alltså vilja kommunicera olika idéer, utifrån djupare syften.

I den fjärde boken i serien om honom uppmanas han av sin vän Kaninen att uppsöka tandläkaren. Den heter ”Gapa stort” och kan användas för pedagogiska, eventuellt rent terapeutiska ändamål. För föräldrar till barn med skräck för påstått grymma käftisar blir den ju direkt brukbar, nästan som ett nyttoföremål.

Litterärt hävdar sig texten genom sin distinkta knapphet. De flitigt förekommande dialogerna används skickligt som indirekt personkarakteristik. Det är väl planlagt och väl genomfört.

”Hans skrik sätter skräck i grannarna i närmiljön.”

Bildmässigt sker vad som bäst kan karakteriseras som en dramatisk explosion, när Hugos tandvärk bryter ut, i en central scen där han bitit i en liten morotskola. Hans skrik sätter skräck i grannarna i närmiljön.

Varsamt lotsar hans vän Kaninen honom till tandläkaren, vilken välfunnet nog visar sig vara en liten mus. Många poäng plockas då denna lilla varelse kilar fram och tillbaka i krokodilens stora gap.

Mia Nilsson har inte satt någon gräns för hur många böcker om Hugo hon kan tänkas göra. Tydligen har hon allaredan nu idéer om och stoff till innehållet i nästa bok i serien.

Den är något att se fram emot, för i underlaget finns komponenter som ger utrymme för variationsrikedom. Det gör att projektet har god täckning för att bli en verklig långkörare.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons