Kultur

Från krimpodden Spår till thrillerdebutant

Anton Berg är känd som skicklig poddmakare och radiojournalist. Nu debuterar han med en thriller, som hyllas av recensenten Mats Palmquist.bokrecension Artikeln publicerades
Anton Berg är radiojournalist, bland annat känd för podden ”Spår”. Nu debuterar han som spänningsförfattare.
Foto: bookmark
Anton Berg är radiojournalist, bland annat känd för podden ”Spår”. Nu debuterar han som spänningsförfattare.

THRILLER

De aderton

Författare: Anton Berg

Förlag: Bookmark

Visa mer...

Det är något kittlande med konspirationsteorier. Varför skulle väl annars en författare som Dan Brown bli så framgångsrik? Och just Brown vill förlaget Bookmark att deras debutant Anders Berg ska jämföras med. Det är lite fånigt, för Berg står bra på sina egna ben.

Men okej, det finns lite likheter i deras upplägg: hur en från början helt osannolik berättelse kan äta sig in och mot alla odds till slut kännas ganska sannolik. Och att vägen mot upplösningen blir både intrikat och dramatisk.

Anton Berg må vara debutant, men hans förstlingsverk är sannerligen ingen dussinvara.

Anton Bergs konspirationsteori består i att statsminister Olof Palme, krigsmaterielinspektören Carl-Fredrik Algernon och journalisten Cats Falck mördades av en och samma person, en yrkesmördare med uppdrag från en hemlig sammanslutning med anor från 1700-talet. Och tanken eller idén är faktiskt inte så nipprig som den kan låta. Inte när Anton Berg har lagt fram alla sina bevis. Fast det gäller att hålla i minnet att detta bara är en roman, formad i en författares fantasifulla huvud. Hoppas jag.

Anton Berg må vara debutant, men hans förstlingsverk är sannerligen ingen dussinvara. Han lyckas fånga in mig tämligen omgående och sedan finns bara en uppgift, att läsa för att förstå hur det hänger ihop. Och det är spännande nästan ända fram. Det är som att Berg inte riktigt orkade hålla ångan uppe hela vägen, utan kroknade lite på slutet. Men resan dit var ändå riktigt rolig.

Anton Berg är radiojournalist och har medverkat i många av P3:s dokumentärer, precis som hans alter ego (?) Axel Sköld.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.