Kultur

En välgjord och driven historia

Bokrecension Artikeln publicerades

Emelie Schepps stridbara åklagare Jana Berzelius är tillbaka. Joel Sjöö tuggar i sig ännu en vällagad kött-och-potatis-deckare.

Broder Jakob

Genre: Kriminalroman

Författare: Emelie Schepp

Förlag: HarperCollins

Sedan den första boken om åklagaren Jana Berzelius kom ut 2014 har Emelie Schepp hållit en stadig takt om en ny titel per år. Det vittnar om en disciplinerad hantverkare bakom tangentbordet och seriens femte del är också en gedigen kött-och-potatis-deckare. Det är inte särskilt inspirerande läsning, men samtidigt så välgjort och drivet berättat att Schepps stora läsarskara kommer att sluka ”Broder Jakob” med nöje.

Berättelsen utspelar sig som tidigare i och omkring Norrköping, där en rad kvinnolik hittas flytande i Motala ström. Offren tycks inte ha något samband, men har alla fått benen hopsydda för att se ut som sjöjungfrur. Jakten på seriemördaren leder till en mentalpatient på samma institution som hyser Jana Berzelius nemesis Danilo Pena. Schepp väver snyggt ihop mördarjakten med bokseriens längre narrativ och bygger upp för en kommande slutfajt mellan de två ärkefienderna som brukade vara som bror och syster. Just Jana och Danilos bakgrundshistoria är väl det enda som verkligen brister i Schepps böcker. Att skapa en trovärdig superhjältinna är förstås inte enkelt, men idén om en drogkartell som kidnappar barn för att skapa någon slags ninja-armé i Östergötland är mer löjlig än fängslande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.