Kultur

Christian Hylse: ”Fem tv-serier ingen bör missa i vår”

Kultur Artikeln publicerades

Melodifestivalen har galopperat igång. Och nu börjar OS i Sydkorea. Men det finns en ljusning på andra sidan mörkret - vårens allra bästa tv-serier.

5. ”Homeland” (säsong 7) (12/2 SVT)

Hon må vara bipolär och har nog haft lite väl svårt med kärleken så här långt. Men ”Homeland” är först och främst ett alltid knivskarpt samtidsdrama vars sjätte säsong inledde trevande, men slutade i tragik och förödelse. Som vanligt. Nu är Carrie Mathisson äntligen tillbaka - och nu har hon flyttat till Washington DC.

4. ”Rig 45” (Viaplay senare i vår eller sommar)

”Svartsjön” blev aldrig den dramasuccé som Viaplay hade hoppats på, trots Henrik Schyfferts oväntat stabila insats. En säsong 2 av denna extremt ojämna mord- och spöksoppa känns onödigt. Däremot ser jag fram emot ”Rig 45” som är utspelas på en oljerigg i Nordsjön. En spelplats jag längtat efter sedan säsongsavslutning av säsong fyra eller fem av ”24”.

3. ”Silicon Valley” (säsong 5) (HBO Nordic februari/mars)

Tillsammans med ”Modern Family” är ”Silicon Valley” det roligaste på tv just nu. Historien om klantskallarna bakom komprimeringsplattformen Pied Piper är smart och välskriven underhållning av bästa sort. Och nej, serien är inte bara för så kallade datanördar.

2. ”Altered Carbon” (Netflix, 2 februari)

Finns redan på Netflix och få har väl missat att allas vår Joel Kinnaman har huvudrollen i detta mörka, men ruskigt snygga science fiction-drama. Tankarna går naturligtvis till mästerliga ”Blade Runner”, men de filosofiska anslagen är - på gott och ont - inte lika närvarande. Här finns inga mänskliga robotar utan det handlar kort och gott om att det mänskliga medvetandet kan laddas ner till nya kroppar, även efter en persons död. Det är dock lätt tappa bort sig i det inledande avsnittet, för här bjuds på ohälsosamt långa monologer där det fiktiva universumets förutsättningar ska pumpas in i ditt medvetande. Ändå - ett annorlunda drama för alla oss som älskar det eviga hällregn som alltid råder i dystopiska framtidsskildringar.

1. ”Westworld” (säsong 2) (HBO Nordic 23 april)

Väntan har varit lång. Alldeles omänskligt lång. Men nu kommer är det snart dags för den andra akten i Jonathan Nolans och Lisa Joys moderna tolkning av den gamla sci-fi-rullen från 70-talet. Livets stora mysterium, själva kärnan i historien är fortfarande: ”När och var uppstår medvetandet?”. Nyligen släpptes den första riktiga trailern till den nya mycket efterlängtade säsongen och det verkar som att vi har ett uppror på gång. Det kommer att bli en fantastisk vår. Särskilt som såväl Gustaf Skarsgård och Fares Fares kommer dyka upp ”Westworld”. Heja Sverige, friskt humör. Det är ju det som susen gör.