Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Brutalt, smutsigt och svindlande vackert i ”Flatömysteriet

Plötsligt låg den bara där på SVT play och fin kritik tumlar runt på Facebook.
Publicerad 21 november 2019
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Mordet tycks ha en koppling till Flatömysteriet och Jóhanna (Lára Jóhanna Jónsdóttir) gör allt i sin makt för att lösa mysteriet.
Mordet tycks ha en koppling till Flatömysteriet och Jóhanna (Lára Jóhanna Jónsdóttir) gör allt i sin makt för att lösa mysteriet.Foto: SVT

Flatömysteriet

Drama

SVT play

Det är ett isländskt kriminaldrama i fyra delar med förgrenar långt tillbaka i tiden. Historien utspelar sig i en brungrå byhåla bara snäppet på rätt sida om inavel. Jantelagen är en barnlek i jämförelse med vad som sker där och kvinnor får betala ett högt pris när de förgrips av nerkrökade gubbslem. Det är så brutalt, smutsigt och obehagligt att man absolut inte klarar att sträcktitta. Men ett antal starka kvinnoporträtt gör att man ser ljuset i tunneln. Och mitt i allt elände är det svindlande vackra bilder från den karga skärgården.

”Flatömysteriet” handlar om Jóhanna (Lára Jóhanna Jónsdóttir) som återvänder till Island efter tio år i Paris för att begrava sin far. Hennes tioårige son hittar ett lik. Man konstaterar mord och kopplar till ett mysterium i den 600 år gamla Flatöboken.

”Flatömysteriet” (”Flateyjargáta”) bygger på en roman av Viktor Arnar Ingolfsson (som arbetar som ingenjör på Vägverket på Island). Den utspelar sig på den lilla ön Flatö i Breiðafjörður under 1960–talet.

Per HägredSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons