Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Bo Söderström trollar med färger

Konstnären Bo Söderström var på ett strålande humör under pressvisningen av sin och Sölvesborgs konstförenings senaste utställning. Detta trots att han hade missförstått hur stor (eller liten) konsthallen är.
Konst • Publicerad 17 april 2018

Han hade med sig alldeles för mycket bilder till den relativt modesta hallen. Det var bra på ett sätt, eftersom det som nu hänger är noggrant utvalt.

Bo Söderström lägger sista handen vid hängningen i Sölvesborgs konsthall.
Bo Söderström lägger sista handen vid hängningen i Sölvesborgs konsthall.Foto: Bo Åkesson

Ni som tänker se på konst i Blekinge i helgen, låt er inte lura av den ganska snälla affisch som Sölvesborgs konstförening har låtit trycka. Ni får se en konst med styrka och originalitet som omsluter en så fort man träder in i Sölvesborgs konsthall den här gången.

Annons

Bo Söderström är i mogen ålder och har sett trender komma och gå. Han är gediget utbildad, bland annat fem år på Valand i Göteborg. En gång i sin ungdom lät han ändå andra intressen gå före konsten.

Konst i Sölvesborgs konsthall signerad Bo Söderström.
Konst i Sölvesborgs konsthall signerad Bo Söderström.Foto: Bo Åkesson

Då tog galleristen och intendenten på Göteborgs konstmuseum, Chris Hellsing, kontakt med honom och uppmanade honom att börja måla igen. Och det har han gjort, i närmare 50 år. I början var det en del föreställande. Men i dag är det en konst som kan kallas konkret. Det råder en viss begreppsförvirring här, men det handlar helt enkelt om konst som inte föreställer något annat.

Sådana konstverk kan vara minst lika spännande och berörande som det föreställande. Tydligen har sjukhusledningen i Göteborg också tyckt det, eftersom Sahlgrenskas entré har gestaltats med hjälp av en spännande räcka bilder av Bo Söderström.

Det som är gott nog för Göteborg är gott nog för Sölvesborg och Blekinge!

Bo Söderströms måleri hypnotiserar skribenten.
Bo Söderströms måleri hypnotiserar skribenten.Foto: Bo Åkesson

Låt mig bli lite personlig: en del människor blir djupt berörda av bilder på gråtande barn. Själv blev jag nästan hypnotiserad av en speciell bild i denna utställning. Det är en relativt stor målning i svart och blått, men med en orange strimma som skär bilden itu, uppifrån och ner.

När jag frågar ut konstnären, visar det sig naturligtvis att detta är mycket genomtänkt. Först och främst det blå. Bo Söderström berättar att han själv blandar sin färg från bland annat pulver och ägg, det som heter äggoljetempera. Ytan på målningen blir matt, skimrande, ibland som siden. Den suger åt sig en del ljus.

Att då mitt i ett sådant mörkt blått fält lägga in en sträng av orange som dessutom är av ett annat stoff, jag tror vanlig oljefärg, som reflekterar skarpt gör ett mycket starkt intryck.

– Det är jag som trollar med färgen, säger Bo Söderström. På en gång självklart och anspråkslöst.

Vernissage lördag den 7 april.

Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons