Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

9 i topp: Recensenterna väljer årets bästa barn- och ungdomsböcker

Våra kritiker väljer ut sina favoriter.
Litteratur • Publicerad 9 december 2017
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ungdomsromanen ”Vakuum” är årets bästa barn- och ungdomsbok, tycker recensenten Jonna Fries.
Ungdomsromanen ”Vakuum” är årets bästa barn- och ungdomsbok, tycker recensenten Jonna Fries.

Jonna Fries tre val

1. Mia Öström: Vakuum

Förlag: Gilla Böcker

Annons

En urstark ungdomsbok som får tårarna att rinna. Fylld av saknad och förvirring räknar Jonna in ettårsdagen efter sin storebrors självmord. Hur lever man vidare samtidigt som man vill hålla kvar? Ett spår av lappar som Johan lämnat efter sig leder snart Jonna till ett fjällhus, där en inre uppgörelse och gripande svar väntar. Språket är skimrande vackert, uppbyggnaden elegant, och alla känslorna intensivt gestaltade. Det här är en riktig pärla!

2. Maria Nilsson Thore: Vem ser Dim?

Förlag: Bonnier Carlsen

En poetisk bilderbok om kärleken till skogen och önskan att bli sedd. Texten är full av känslor och naturbilderna är stämningsfulla med tankeväckande detaljer. Fängslande från början till slut.

3. Johanna Thydell: Dumma teckning!

Illustratör: Emma Adbåge

Förlag: Alfabeta

En finurlig bilderbok om syskon och kreativitet. Luftiga bilder med egensinniga detaljer möter en intensiv text om frustration och kärlek. Temperament och humor i perfekt balans.

Peter Grönborgs tre val

1. Elena Favilli & Francesca Cavallo: Godnattsagor för rebelltjejer

Annons

Översättning: Hans-Jacob Nilsson & Åsa Jonasson

Förlag: Max Ström

Författarna döljer inte att flickor som vill förverkliga stora drömmar kommer att möta svårigheter. Men de åskådliggör också att inga hinder är oöverstigliga. Med 100 korta biografier över framgångsrika och gränsöverskridande kvinnor påvisar de betydelsen av vilja, entusiasm och mod. Bokens eleganta formgivning svarar mot innehållets dignitet.

2. Per Gustavsson: Badbaljan – en historia om allting

Förlag: Natur och kultur

Gnistrande bilderbok som mixar fantasi och naturvetenskap. Lilla Lotten gör en upplysande tidsresa via Big bang fram till nutid. Fakta övertygar om att världen är fantastisk.

3. Neil Gaiman: Nordiska myter

Översättning: Kristoffer Leandoer

Förlag: Bonnier Carlsen

Återberättandet av gudasagorna virvlar av dramatiska och färgstarka episoder. Boken gläntar på dörren till en härlig, faslig och trolsk sfär för fantasin.

Annons

Eva Wahlströms tre val

1. Alla frågar sig varför

Text: Eva Susso

Bild: Anna Höglund

Förlag: Lilla Piratförlaget

En tankeväckande filosofibok! Bilduppslagen är en målerisk upplevelse och texten utgår från världsfilosoferna. Först är Kierkegaard som formulerat många kloka sentenser som: ”Livet kan bara förstås baklänges, men det måste levas framlänges.” Det finns ett berättarjag som ställer alla varförfrågor, som varför måste man dö och varför är jag ibland dum mot dem som jag tycker om…Filosoferna skildras finurligt som hälften människa och hälften djur.

2. Down under

Text: Johan Ehn

Förlag: Gilla pocket

Jim, 19 år, är på flykt från Stockholm. Han flyr från livet men det är inte enklare i Nya Zeeland där Jim söker efter sin identitet i Aucklands gaykvarter. Barndom och nutid skildras starkt och mycket av stoffet är självbiografiskt.

Annons

3. Tjoho, nu är det jul!

Text: Ulf Nilsson

Bild: Emma Adbåge

Förlag: Rabén & Sjögren

Julgrisen är på rymmen undan julen som gammelgalten påstår är rena döden. Att vara tamgris på vift är dock inte så lätt. Tur det dyker upp vänner på färden. Tjoho, det är verkligen en rolig julbok!

Annons
Annons
Annons
Annons