Kultur o Nöje

Sternulf vill lägga urpremiär i Karlskrona

Teater Artikeln publicerades
Oskar Sternulf vill lägga urpremiären av den kommande föreställninge ”Imse vimse spindel” i Karlskrona.
Foto:Staffan Lindbom
Oskar Sternulf vill lägga urpremiären av den kommande föreställninge ”Imse vimse spindel” i Karlskrona.

I vinter är dramatikern och skådespelaren Oskar Sternulf från Karlskrona aktuell med sin nya pjäs ”Imse vimse spindel”. Förhoppningen är att urpremiären blir i den gamla hemstaden.

Pjäsen ”Imse vimse spindel” är Oskar Sternulfs andra egenskrivna föreställning efter monologen ”Komma ut” förra året. Det är också hans mörkaste.

– Jag visste att jag ville skriva ett relationsdrama, sen fick det ligga och gro. När jag var klar med ”Komma ut” så hade jag en ledig sommar, och då började jag fundera. Vad kan vara något som folk inte vill prata om? Och då kom det till mig. Jag kom på början och slutet, sen skrev jag det på två veckor, berättar Oskar Sternulf om processen kring föreställningen.

Själva handlingen är ett relationsdrama mellan mor och son, med temat svek, hat och incest.

  – Jag har, tack gode gud, ingen erfarenhet av detta, men jag kan känna att när man försöker prata om sexuella övergrepp är det lätt att folk generaliserar och bara tänker på kvinnor som blir våldtagna när de joggar i skogen, men det sker mycket i hemmet också och det är ett så tabubelagt ämne som få vågar prata om, berättar han.

  Handlingen förs fram av Oskar Sternulf själv, samt skådespelaren Åsa-Lena Hjelm, tidigare fast medarbetare på Göteborgs Stadsteater.

  – Jag skrev faktiskt den rollen med Åsa-Lena i åtanke, så den är specialskriven till henne.

  För regin Erik Åkerlind, hyllad som konstnärlig ledare på Göteborgs dramatiska teater.

  – Jag är så glad att han ville vara med, för allt som han gör blir verkligen bra.

  Den 4 december är urpremiären tänkt att hållas, även om själva spelplatsen ännu inte är helt klar.

  – Den stora förhoppningen är att vara i Karlskrona, det är ju min hemstad så jag vill ha den där, men arrangörerna har inte gett besked än. Men i annat fall har andra intressenter i länet hört av sig.

  Förhoppningen från Sternulfs sida är sedan att föreställningen ska fortsätta spelas resten av veckan, men då för elever från årskurs tre på gymnasiet. Tidigare har Oskar Sternulf riktat sig till något yngre skolklasser, men med tanke på att temat på föreställningen är allt annat än lätt känns den mer passande för en äldre målgrupp, menar Sternulf. Drömmen är att elever från hela länet ska kunna köras in till Karlskrona för att ta del av föreställningen.

  Med föreställningen har Sternulf ett samarbete med Rise Sverige, som är ett stödcentrum för de som drabbats av incest i barndomen. De kommer att hjälpa till med förarbete och efterdiskussion under föreställningarna.

  Fakta

  Oskar Sternulf

  Oskar Sternulf är född i Karlskrona, och jobbar sedan tio år tillbaka som skådespelare och dramatiker, främst för skolan men har även medverkat i större uppsättning så som ”Mamma Mia” på Svenska teatern i Helsingfors. Sternulf turnerar också med sin monolog ”Ondskan”, samt hans egenskrivna monolog ”Komma ut”.

  ”Imse, vimse spindel” görs i samarbete med Rise Sverige, Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. Även Sparbanksstiftelsen Kronan, Ottarfonden (RFSU), Region Blekinge och SOCMF stöttar föreställningen.

  Visa mer...