Kultur o Nöje

Sommaren tillhör Gessle

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Förväntningarna låg i luften när Per gjorde en ganska lågmäld entré på Hasslöfestivalens stora scen.
Foto:Andreas Blomlöf
Förväntningarna låg i luften när Per gjorde en ganska lågmäld entré på Hasslöfestivalens stora scen.

Låtar från hela karriären, en publik som sjunger för full hals och fantastiskt väder - Sommaren 2017 tillhör utan tvekan Per Gessle.

Per Gessle

När & var: 15/7 på stora scen

Bäst: Spegelboll

Sämst: För få nya låtar, jag saknade speciellt Min plats

För första gången i karriären är Per Gessle ute på en sommarturné där han spelar låtar från hela sin katalog. Tidigare har Roxettelåtar varit exklusiva för just Roxettespelningar, men eftersom de slutat turnera så fann Per det uppenbarligen lämpligt att införliva även några sådana i låtlistan tillsammans med sina sololåtar och de ständiga Gyllene Tider-dängorna. På Hasslöfestivalen låg dock tonvikten på skivan Mazarin från 2003, i mitt tycke en av de bästa svenska skivorna någonsin. Hela fem av de totalt sjutton låtarna kom från denna perfekta sommarskiva, och nästan samtliga emottogs varmt av den stora publiken.

Förväntningarna låg i luften när Per gjorde en ganska lågmäld entré till ”På promenad genom stan” följt av ”Vilket håll du än går” och jag njöt sannerligen av att höra dessa live igen. Men sedan brakade det verkligen loss i Gyllene Tider-låtarna ”Juni, juli, augusti” och ”Det hjärta som brinner”. Allsången låg som ett varmt täcke över publikhavet och jag såg att Per sken upp här när det skrålades för full hals. Någon låt senare berättade han att han skulle köra den första låt han skrev för Roxette, vilket visade sig vara ”It must have been love”. Detta var en av de tyngre stunderna under konserten för min del, för oavsett hur mycket jag tycker om låten och den enastående sångerskan Helena Josefsson så påminner den också mig om tidens tand och att jag sett Roxette för allra sista gången. Publiken sjöng med som sig bör så jag klagar inte på låtvalet i sig, men det var svårt för min del att njuta av just denna låt.

Ett välkommet tillskott till Pers band i år var gitarristen Ola Gustafsson som jag tidigare sett med både Eva Dahlgren och Bo Kaspers Orkester. Jag har älskat hans gitarrspel sedan första gången jag såg honom och han gjorde bra ifrån sig igår, vilket dessutom kan sägas om hela bandet. Min favoritlåt för kvällen var sedan ”Spegelboll” från Mazarin, den tillhör dock inte någon av Pers största hits och publiken var därför lite avvaktande medan jag spelade luftgitarr så strängarna yrde omkring mig. Mot slutet av konserten avverkades så superhitsen ”Gå och fiska”, ”The look”, ”Joyride” och naturligtvis den avslutande ”Sommartider” då publiken sjöng så att håret reste sig.

Tacksamt nog kom bandet ut för ett sista extranummer, den finstämda ”Småstadsprat” från senaste skivan. Den emottogs varmt av publiken och kändes som ett mysigt godnatt till publiken denna ljumna sommarkväll. En kväll som sannerligen tillhörde Per Gessle.

Läs allt om Hasslöfestivalen 2017 här.