Kultur o Nöje

Söderbergs vackra tal till kärleken

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Rickard Söderberg är årets första sommarpratare.
Foto:Pressbild
Rickard Söderberg är årets första sommarpratare.

Värme, glädje och passion genomsyrar Rickard Söderbergs sommarprogram. Det här är en stark början på sommarpratarsäsongen. 

Rickard Söderberg

Ålder: 42 år

Bor: Malmö

Gör: Operasångare

Första mening: "Jag borde förmodligen resa mig upp nu och lämna studion." 

Minnesvärt: Hur han låter bli att göra narr av Florence Foster Jenkins och i stället omfamnar hennes passion för att sjunga.

Rickard Söderberg är en man som går rakt igenom bruset, både som operasångare och personlighet. Han har även profilerat sig som debattör och opinionsbildare i hbtq- och miljöfrågor, men ni kan vara lugna, ni lyssnare som eventuellt har befarat att han som en aktivist med 1,5 timmes radiotid till förfogande skulle falla i den klassiska fällan att börja tråka ut publiken med en enträgen föreläsning eller predikan. 

Han rivstartar otippat med en Søren Kirkegaard-anekdot och susar sedan fram som en Alfa Romeo i en reklamfilm – med stor glädje, elegans och ett imaginärt motljus som lyser fram mellan raderna. Tätt under ytan ligger emellertid det stora allvaret, men hans självdistans och berättarlusta river alla spärrar. 

Söderberg skildrar hur det var att komma underfund om sin homosexualitet under uppväxten och speglar också mobbningen och känslan han hade av att inte passa in.  Glimtar av vägen till operan som gick via en VHS-kasett med hovsångerskan Birgit Nordin varvar han med första förälskelsen i en annan man, Let's Dance och skapelseberättelsen hos JRR Tolkien samt hyllningar till den omusikaliska Florence Foster Jenkins och sin mamma. 

Det är egentligen ett långt lovtal till kärleken, att man ska få älska och älska med vem man vill, vilket tyvärr fortfarande inte är självklart för alla.