Kultur o Nöje

Snarare stridslysten än personlig 

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Det är inte bara den stridbare och hetsige Janne Josefsson som sommarpratar. Lyssnarna får även glimtar av självkritik och självironi.

Janne Josefsson

Ålder: 55 år

Bor: Göteborg

Gör: Reporter, programledare.

Första mening: "Min mamma hade hemligheter."

Dråpligast: Hur det är att träffa fans när man är klädd i stringtrosor. 

Josefsson berättar om hur det är att aldrig få veta vem ens morfar egentligen var. Han berättar om sin mamma som hade en svår uppväxt som fosterhemsbarn. Och han berättar om sina kraschade äktenskap och om kärleken. Eller berättar och berättar. Han nämner det egentligen bara som hastigast. 

Han vill hellre prata om sig själv som reporter, om minnesvärda reportage och om det som han ogillar i samhället och mediebranschen som klassorättvisor och skenheliga journalistkollegor. Det blir alltså mest av den välbekante Janne Josefsson. Det är förvisso varken tråkigt eller ointressant. Det brukar det aldrig bli – även när han bitvis mest bara verkar vilja slå sig för bröstet, men även det må vara honom förlåtet. För det är som sagt inte tråkigt.

Bitvis är han också självkritisk och berättar om några gånger då han har gått för långt som journalist – när han fastnat i att försöka sätta dit någon i stället för att försöka begripa. Han försöker också vara självironisk, men det blir mest försök.

Argast är han när han pratar om de författare och bokförläggare som bojkottar bokmässan på grund av en högerextrem tidnings närvaro. Han anklagar dem för att inte "ta debatten" med högerextremisterna. Vilken "debatt" han menar är oklart – om förintelsen har ägt rum eller inte?