Kultur o Nöje

Sju man med lekfullt manér låter som om de är många fler

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Sju man låter som ett storband, tycker BLT:s recensent om Kansas Smitty's House Band och spår att de kommer tillbaka till Hällevik.
Foto:Lasse Fagerberg
Sju man låter som ett storband, tycker BLT:s recensent om Kansas Smitty's House Band och spår att de kommer tillbaka till Hällevik.

När septetten Kansas Smitty’s House Band kliver på scenen i festivaltältet på lördagseftermiddagen visar sig solen en liten stund. Kanske var det för att fem sjundedelar av bandet hade solglasögon på sig.

Kansas Smitty's House Band

När o var: Lördag 14.30, Festivaltältet

Musiker: Giacomo Smith - altsax


Adrian Cox – klarinett, sång


Joe Webb - piano


Pete Horsfall - trumpet, sång


David Archer - gitarr


Ferg Ireland - bas


Shane Forbes - trummor

Kansas Smitty’s House Band kommer från London där de är, som namnet antyder, husband i baren på Kansas Smitty’s. Kan tänka mig at det alltid är fullt där med tanke på det här bandets kaliber.

Direkt i första låten visar bandmedlemmarna sin lekfulla skicklighet. Med rätt inställning och rätt arrangemang kan sju man låta nästan som ett storband. I andra låten Anita återkom storbandskänslan den här gången kryddat med be-bopinfluerat saxsolo.

Repertoaren är väl blandad med låtar som har hundra år på nacken till nattfärska kompositioner. Till den senare kategorin hör After midnight, som den kanske ska heta, som komponerades natten innan på hotellrummet.

Lugn tillbakalutad stämning som en sen sen timme på en nattklubb strax innan solen går upp. Ett par låtar framförs i ett sådant hisnande tempo så man knappt hinner med att lyssna. Men varenda ton sitter där den ska och svänget är sagolikt.

Skulle förvåna mig mycket om inte Kansas Smitty’s House Band återkommer till Hällevik. Det är de väl värda och lite till.