Kultur o Nöje

Sandelius fångar buskisens essens

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Foto:Lena Ehring

Buskisens alla härliga stereotyper är med och suphumorn stinker brännvin långa vägar. BLT:s recensent Johan Karlsson har sett Sandelius nya buskis på Skottsbergska gården.

Bakom lås och boom – eller fan, flickan & flaskan

Arrangör: Sandelius Kultur & Nöje

Plats: Skottsbergska gården, Karlshamn

Speltid: Premiär 25/6, spelas till och med 30 juli.

Manus: Jan Sundberg (vars text har bearbetats av Sandelius-duon)

Regi: Mats Sandelius och ensemblen

Medverkande: Ann-Caroline Fandrey, Per-Anders Gustafsson, Niklas Holtne, Britta Lindgren, Elin Sandelius och Mats Sandelius

Stackare 1:

Stackars Niklas Holtne som inte fick framföra en lång, lång epilog/monolog då någon annan skrivit manus

.

Men det kommer väl i Verateaterns stundande jubileumsföreställning till hösten?

Stackare 2:

Stackars pigan Britta (Elin Sandelius) som muntert sålde fika i pausen. Snacka om målmedvetet dubbelarbete!  Något slags OB-tillägg på det?

Den korta versionen: Vad gjorde du i söndags Karlsson? Gick på buskispremiär med polaren Ola. Vallarnas turnerande gäng nu igen? Nej, nej det var en lokal uppsättning på mysiga Skottsbergska gården i Karlshamn. Är det en sommarfars som du skulle rekommendera på rak arm? Ja för tusan! Den var helsjyst.

Den långa versionen: Vi befinner oss på en liten kullerstensgård på 1950-talet. Den spritälskande bonden Rudolf (en inlevelsefull Mats Sandelius) har av någon outgrundlig anledning gift sig med renlevnadsmänniskan Ingrid (Ann-Caroline Fandrey). I kölvattnet av deras blöta bröllopsfest väntar en ny regim (det vill säga frugan) som osentimentalt låser in den sista spritflaskan på utedasset och bjuder hem prästen (Per-Anders Gustafsson) på überkristen fjäskmiddag. Ska korkskalledrängen Axel (Niklas Holtne) lyckas lura till sig utedassnyckeln av den pigga pigan Britta (Elin Sandelius)? Eller sätter Rudolfs pilska svärmor (Britta Lindgren) käppar i hjulen?

Som förväntat är Verateaterprofilen Holtne, med pottfrisyren som Gud glömde, som klippt och skuren som idiotdräng, i varenda genomtänkt rörelse, min och repliknyans. En fantastisk komisk motor i samma anda som Vallarnas publikfavorit Jojje Jönsson (brevbäraren). Understrykas bör dock att hela Skottsbergska ensemblen får till det på skrattfronten. Inget svagt kort i leken. Skådespelarna har ett skönt flyt tillsammans. Det blir aldrig långtråkigt tack vare kvicka replikskiften, uppiggande små sångnummer och ett stabilt manus.

Den autentiska gårdsmiljön, den galanta garderoben och den finurliga rekvisitan får också tummen upp. Den ofrånkomliga slutscenen är något förutsägbar ur min synvinkel, men vad gör det? Snyggt genomförd är den i alla fall. Favoritdelar? De skruvade förväxlingarna är riktigt roliga och bondens tveksamma bibelkunskap.

”Bakom lås och boom – eller fan, flickan & flaskan” bjuder på två kompetenta utomhusakter proppfulla med klassisk underhållning och många skratt. Buskisens alla härliga stereotyper är med, suphumorn stinker brännvin långa vägar och det väntar oss en uppsjö av missförstånd om mord, otrohet och läckande utrustning. Sandelius Kultur & Nöje har alltså fullständigt fångat buskisens essens. Nu är det bara att hoppas på en ännu knäppare uppföljare nästa sommar.