Kultur o Nöje

Per Nilsson är årets läsfrämjare

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Per Nilsson fick augustpriset för sin bok ”Svenne” 2006.
Foto:Lena Ehring
Per Nilsson fick augustpriset för sin bok ”Svenne” 2006.

Författaren Per Nilsson, boende i Sölvesborg, har tilldelats föreningen En bok för allas vänners läsfrämjarpris.

Utmärkelsen tar han emot under Stockholms litteraturmässa den 5 maj.

– Jag tycker att det är väldigt roligt, jag har alltid gillat En bok för alla och deras arbete. Däremot vet jag inte varför jag får det, men jag är ju ute ganska mycket i skolor och berättar om mina böcker och tycker att det är viktigt, så det kanske är därför, säger han när BLT når honom på telefon.

Läsfrämjande är något som Per Nilsson gärna stödjer, även om han poängterar att allt läsfrämjande inte nödvändigtvis är bra.

– Jag är inte för allt läsfrämjeri, och jag har debatterat ganska mycket om det. Det är klart att jag tycker att det viktigt att barn läser, men kanske inte bara att de läser vad som helst utan att det ska gå att prata om kvalitet också, även när det gäller barn- och ungdomslitteratur.

Per Nilsson är även aktuell med bilderboken ”Tre”, på Afabeta förlag, som är illustrerad av Lisen Adbåge. Boken valdes ut i Kulturrådets häfte ”New swedish books”, som på engelska går igenom ett par säsongsaktuella böcker inom olika områden.

Tidigare har Per Nilsson endast skrivit ungdomsböcker, men när barnbarnen började komma ville han skriva böcker som passar särskilt för dem. ”Tre” är den andra av Per Nilssons bilderböcker, och den första att illustreras av Lisen Adbåge.

– Det stämmer. Jag tycker väldigt mycket om den och tycker att den är väldigt rolig.

Blir det fler bilderböcker för dig även framöver?

– Ja, jag har ju fler barnbarn och ett till på väg, så det får det bli. Jag har faktiskt kontrakt på en som lille Tage ska få, det är han som är yngst hittills. Det är Lisen Adbåge som illustrerar den också.

Boken heter ”Jag hatar kaniner, blommor och barn” och kommer troligen ut under nästa år. Vad den handlar om vill inte Per Nilsson avslöja.