Kultur o Nöje

Nu finns 181 nya ord för kärlek

Blekinge Artikeln publicerades
Emelie Trossö, Anna Johansson och Emma Nordanfors i Pinamackorna. Den 13 oktober visas den sista föeställningen av ”200 ord för snö” i Sparresalen i Karlskrona.
Foto:Staffan Lindbom
Emelie Trossö, Anna Johansson och Emma Nordanfors i Pinamackorna. Den 13 oktober visas den sista föeställningen av ”200 ord för snö” i Sparresalen i Karlskrona.

Pinamackorna bestämde sig redan förra hösten. 200 ord för kärlek skulle tas fram. Nu, drygt ett år senare, är 181 ord klara.

Pinamackorna har det senaste året hängett sig ett en slags proaktiv lingvistisk determinism, det vill säga tron på att språket påverkar hur vi tänker, vårt beteende och vår begreppsvärld. Hypotesen är alltså att de 200 nya kärleksorden ska kunna förändra hur vi, här i Blekinge men också hela Sverige, tänker på sikt.

Och det handlar alltså inte om enbart tvåsamheten, den klassiska kärleken som så ofta presenteras i allt från filmer till böcker. Pinamackorna har velat lägga fokus på annat, för vad ska du egentligen kalla kärleken till den leende kassörskan på snabbköpet? Eller till någon du lär känna väldigt snabbt? Till en vän du inte är romantisk med?

Hittills har projektet utmynnat i flera idésamtal, studiecirklar, en föreställning som just nu visas för niondeklassare i Karlskrona, geocachade ordgömmor skapade av konstnären Susanne Demåne. Det som är kvar är 19 ord, en bok och ett ord i svenska akademiens ordlista (SAOL).

– Det känns superviktigt att få till den där boken, det här är för speciellt och viktigt för att bara ligga i vår dator. Det där med SAOL är en större process som säkert kommer att ta år, eftersom folk först måste börja använda ordet. Men det är fortfarande ett mål, säger Anna Johansson, koreograf.

Det är alltså inte riktigt slutet ännu, även om Pinamackorna nu tydligt ser ett avslut på projektet och en start på nästa. Inte minst för att det på fredag blir sista gången som deras föreställning ”200 ord för snö” visas för publik i Sparresalen i Karlskrona.

– Samtidigt vill vi inte hasta fram orden och ta typ ”snuttegullepluttkär" bara för att få det till 200 ord. Det ska vara bra ord och vi ska lägga ner tid på dem, säger Anna Johansson.

Hur ska ni få fram de sista 19 orden?

– Vi har några tankar. Det finns ett par grupper som vi inte har pratat med ännu, som riktigt små barn och äldre. Vi har pratat med äldre, men inte riktat in oss på den gruppen som helhet, så det är en tanke, säger Emelie Trossö.

Sen riktas blickarna mot nästa Pinamackornaprojekt, som startade redan förra hösten med så kallade inspirationsinjektioner med inbjudna scenkonstnärer. Projektet görs i samarbete med regissören Caroline McSweeney och har arbetsnamnet ”Sommargyllingens skygga tillvaro”. Premiären förväntas bli under våren 2018.

– Det är tänkt att bli en platsspecifik föreställning på Nebbeboda skola, säger Emelie Trossö.

Siffror

200 ord för kärlek

181

nya kärleksord har Pinamackorna tagit fram.

19

ord till ska hittas innan projektet tar slut och kan utmynna i en bok.

400

personer har varit med och kommit på kärleksorden.

157

ord har placerats ut i hela Blekinge i anatomiskt formade lerhjärtan, skapade av konstnären Susanne Demåne.

1826

gånger har deras ordgömmor hittats av geocachare, men antalet ökar hela tiden.

2000

personer ska ha sett föreställningen ”200 ord för snö” när den sista visningen har gjorts på fredag.

Visa mer...