Kultur o Nöje

Kulturcentrum tar till sig av kritiken - ändrar kontrakten

Ronneby Artikeln publicerades
Pärra Andreasson under utställningen ”S(kön) - ruskig ångest”.
Foto:Andreas Blomlöf
Pärra Andreasson under utställningen ”S(kön) - ruskig ångest”.

Den omdiskuterade formuleringen som Kulturcentrum har i sina avtal med utställande konstnärer tas bort.

– Den kan uppfattas som censur, och då vill vi inte ha den med, säger Kulturcentrums enhetschef Kirsti Emaus.

I utställningen ”S(kön) - ruskig ångest”, som visades i somras på Kulturcentrum, riktade konstnären Pärra Andreasson hård kritik mot Kulturcentrums formulering i sina konstnärskontrakt.

I kontraktet står det ”Konstnären ansvarar för/förbinder sig att: Respektera Ronneby kommuns policy att undvika uttryck som kan uppfattas som rasistiska eller könsdiskriminerande”.

Pärra Andreasson valde att skriva på kontraktet, som enligt Kulturcentrum är ett standardkontrakt, men gick sedan hem och funderade. Det slutade med att han förändrade sin utställning till att fokusera på kontraktets formulering. Bland annat vände han sina konstverk med framsidan mot väggen, eftersom de skulle kunna gå emot formuleringen. De felvända konstverken fungerade alltså som en protest mot kontraktet. Anledningen var att få Kulturcentrum att förstå att formuleringen kan hindra en konstnär att utföra sin konst.

– Jag tycker att ett, låt bli att kalla det för konstens hus, och två, ta bort den formuleringen. En konsthall behöver ha högt i tak, sa Pärra Andreasson då.

Den 20 juni lyfte BLT:s ledarskribent Anders Gustafsson frågan, och argumenterade för att formuleringen borde tas bort; ”en offentligt finansierad konsthall ska inte uppmana konstnärer att undvika vissa uttryck, oavsett besökarnas eventuella reaktioner.” I en uppföljande krönika lyfte han beslut från Justitieombudsmannen som kunde jämföras med debatten i Ronneby.

Nu tar Kulturcentrum till sig av kritiken, och väljer att ta bort formuleringen i sina kontrakt.

– Vi har diskuterat det här i huset och valt att ta bort formuleringen. Det gör vi eftersom vi aldrig har haft intentionen att censurera något, och kan formuleringen uppfattas som det så ska den inte vara där, säger Kirsti Emaus, Kulturcentrums enhetschef.

Exakt hur formuleringen har hamnat där är hon inte säker på. Den ska dock ha funnits där väldigt länge.

Tar ni bort den på grund av Pärra Andreassons utställning?

– Ja, det var den som tog upp diskussionen. Och det var en bra diskussion. Vi tog det här väldigt seriöst och vill inte censurera konsten.

– Då har ju min utställning lyckats med vad den ville. Det är jättebra, det var principiellt viktigt för mig, säger Pärra Andreasson när BLT når honom på telefon.

Utställningen togs ner den 3 september, och nu på lördag öppnar Sölvesborgskonstnären Rolf Palvéns jubileumsutställning, som firar att Kulturcentrum funnits i 30 år 2017.