Kultur o Nöje

Klokt om att rensa upp inför döden

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Margareta Magnusson håller ordning på sina saker.
Foto:Alexander Mahmoud
Margareta Magnusson håller ordning på sina saker.

Charmigt och klokt om hur man sorterar upp livet innan man lämnar det. Recensenten Christian Swalander gillar Margareta Magnussons ”Döstädning”.

Döstädning

Författare: Margareta Magnusson

Förlag: Albert Bonniers

På omslaget har förlaget tryckt en bild av en gul postit-lapp med texten ”Den internationella bästsäljaren The Gentle Art of Swedish Death Cleaning”.

Jag säger som Kazuo Ishiguro, man vet aldrig vad som är fake news nu för tiden. Men det är tydligen så att rättigheterna till Margareta Magnussons ”Döstädning” redan sålts till ett antal länder. Och jag förstår varför, detta är en oändligt charmig, klok och anglosaxiskt underfundig bok i ett högst angeläget ämne.

Margareta Magnusson, som med sin egen definition befinner sig i åldern mellan åttio och hundra, skiljer till att börja med på dödstädning och döstädning. Dödstädning äger rum när någon gått bort och utförs av efterlevande. Döstädning är något man utför själv när tidens gång gör en sådan insats aktuell. Belöningarna är flera, kontroll över tillvaron, man lämnar inte efter sig något som kan svärta ens minne, de efterlevande besparas ett jobbigt grävande i ett osorterat dödsbo.

Alla som ställts både inför dödstädning och döstädning vet vilka krångligheter som uppstår. Kan man slänga böcker? Visst kan man det, vill ingen ha dem, och det vill nästan ingen i dag, så släng. Ett klokt råd: skaffa en slänglåda. Lägg däri sådant som du vill ha kvar, men som direkt kan kastas vid din död. Lätt som en plätt.