Kultur o Nöje

Karlshamnskonstnär gör specialutformad utställning i nybyggd konsthall

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Malena Olsson under en utställning i Karlshamn.
Foto:Lena Ehring
Malena Olsson under en utställning i Karlshamn.

Det är dags för den andra utställningen någonsin i den nybyggda Sparbankshallen i Bromölla.

För den står Karlshamnskonstnären Malena Olsson.

Under torsdagen plockades Fredrik Lindqvists textila verk ned och Karlshamnskonstnären Malena Olssons emaljerade kopparplåtar, frescomålningar och sqrafitto upp inne i Sparbankshallen.

Utställningen heter Occultas Creaturas Maris, som översätts till ”gömda havsdjur”. Den är särskilt skapad för utställningshallen och även inspirerad av bygden.

Det är inte första gången Malena Olsson jobbar så. De senaste två åren har hon gjort specialgjorda utställningar på Väggavarvet i Karlshamn. Om det blir på samma sätt hon jobbar även i Bromölla får besökarna se med start på lördagen.

    – Jag letar efter en tråd från platsen där jag befinner mig inför varje visning. I närheten av Ivösjön finns den kalkrika marken som gav grunden till Iföverken, som i sin tur så länge gett orten sin puls, med den stora keramiska produktionen där massor av konstnärer passerat. Jag tänkte fossil. Så gammalt, säger Malena Olsson i ett pressmeddelande.

    I utställningen har hon bland annat arbetat med frescomålningar och ristad kalk, så kallad sgraffito, och format fiskor och snäckor med fantasyinspiration. Bilden ska även ha en popsurrialistisk känsla som för samman forntid och nutid.

    Malena Olsson är född i Karlshamn, men har fått sin konstnärliga utbildning i bland annat Rom. Numera delar hon sin tid mellan Kristianstad och Rom.