Kultur o Nöje

Kamp och mod i stallet

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Katja Timgrens ungdomsroman handlar om vänskap och svek i stallmiljö. 2 bilder
Foto:Ola Kjelbye
Katja Timgrens ungdomsroman handlar om vänskap och svek i stallmiljö.

Katja Timgrens ”Amanda & Ila från och med nu” handlar om vänskap och svek. Den utspelar sig i stallmiljö. Eva Wahlström har läst en bok med igenkänning.

Amanda & Ila – Från och med nu

Text: Katja Timgren

Förlag: Alfabeta

Det fanns en tid då hästböcker, som så många andra ”flickboksgenrer”, blev utskällda genom sin blotta existens. Men nu tycks genren gå mot en ny renässans och det har på de senaste åren utkommit flera intressanta romaner även för vuxna. Både i relationsromaner och i deckare hörs klappret av hovar.

För den som länge vistas i stall, bland folk och fä, kan inte mycket kännas mer självklart. I stall, bland hästar och hästfolk finns allt! Där finns vänskapen, sveken, kampen, modet och rädslan och inte sällan både inre och yttre spänningar som kan leda vart som helst.

Detta och mer därtill rymmer också Katja Timgrens ”Amanda & Ila från och med nu.”

Boken börjar med ”Slutet av sommaren” och läsaren får en bild av en förfluten, underbar sommar med en oro i. Amanda ligger i sin säng och minns och vill inte minnas. Hon stryker med fingret över ett foto med kompisen Kaja och hennes häst Tovan:

”Jag vill inte tänka mer på den sista dagen. Jag börjar från början istället. Jag börjar med att pappa ändrar sig efter fem års tjatande. Jag börjar med en nordsvensk som heter Ila som måste säljas för att ingen rider henne längre. Jag börjar med den dagen i juni när hästtransporten stannar utanför stallet och Ila kliver ut.”

Så följer tiden, som man känner igen både som hästägare och hästboksläsare. Tiden då man ska lära känna varandra. Bygga upp tillit och mod och bokstavligt talat komma över de första hindren. Det är en berg- och dalbana som kräver svett och tårar och därtill lyckogalopper och glada skratt. För Amandas del är vänskapen till den flera år äldre Kaja en gudabenådad bonus. Kaja hjälper henne med ridningen och är en fin kamrat att ligga på höskullen och småprata nätterna igenom med. Kaja är lite av ett maskrosbarn. Hon gömmer sig i en barack när hennes mamma försvunnit. Hon vill inte bli hämtad av släktingar som inte ens tycker om henne…

Kaja tycks ständigt gå med oron i kroppen och ett billjud i sommarnatten kan skrämma slag på henne. Den här gången var det bara den snälla ridläraren som vill titta till henne, men vem vet vem som kommer nästa gång? Flickorna kryper ner i samma säng och andas vänskapens gemensamma rytm. De och läsaren andas tillfälligt ut. Ja, vi vet att det är tillfälligt.

fakta

Katja Timgren

Katja Timgren är född 1981 och uppvuxen i Norum utanför Umeå. Författaren är numera bosatt i Göteborg där hon parallellt med sitt eget skrivande arbetar som skrivpedagog och lärare i kreativt skrivande. Debutromanen ”Det jag inte säger” (2004) belönades med Slangbellan. Hon har även skrivit vuxenromanen ”Ingenting har hänt”.

Visa mer...