Kultur o Nöje

”Jordgubbslandet” hyllas av Sveriges kritikerkår

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Romeo och Julia-historien ”Jordgubbslandet” har premiär i dag den 30 juni.
Foto:PHOTOUP Mikolaj Urbanski
Romeo och Julia-historien ”Jordgubbslandet” har premiär i dag den 30 juni.

En listerländsk Romeo & Julia-saga. På fredag är det premiär för ”Jordgubbslandet”, sommarens enda svenska biofilm - som nu hyllas stort av landets recensenter.

”Jag spår "Jordgubbslandet" en lysande framtid på festivaler och biografer. En käftsmäll i fejset på alla som försöker få oss att glömma hur dagens globala klassamhälle fungerar.”

Så skrev BLT:s recensent Jakob Nilsson om Sölvesborgsfilmen för några veckor sedan. En övervägande positiv recension som lyfte fram regissören Wiktor Ericssons förmåga att hitta precis rätt vad gäller timing och spänning.

Biljetterna till de tre premiärhelgsvisningarna på Scala i Sölvesborg har varit i princip slutsålda sedan förra veckan. På Grand i Olofström har man ännu inte släppt några datum till visningarna, och på Metropol i Karlshamn finns biljetter kvar. Men frågan är hur länge - för nu lyfter landets kritikerkår filmen till skyarna.

  ”Ska ni bara se en svensk film i sommar så är det ”Jordgubbslandet”! Lätt att säga kanske, eftersom den samtidigt är biosommarens enda svenska spelfilm. Men, bakom den semesterrusiga titeln, döljer sig faktiskt en av årets hittills bästa, vackraste och mest engagerande, och ja, svenska filmer.” skriver DN:s recensent Helena Lindblad, och ger filmen 4 av 5 i betyg.

  Sveriges radios recensent Nina Asarnoj håller med: ”Jordgubbslandet' är en oerhört begåvad, politiskt sprängkraftig och bildskön historia som placerar sig mitt i vårt grumliga 2010-tal med svensk välvilja, rasism och bonderomantik.”.

  Även TT:s recensent Karin Svensson ger samma betyg, och skriver: ”En jordgubbsodling i Blekinge blir skådeplatsen för orättvisor och omöjlig kärlek i Wiktor Ericssons spelfilmsdebut ”Jordgubbslandet”. Ericsson förenar skickligt bister samhällskommentar med skir romantik.”

  Tidningen Kommunalarbetarens recensent Catarina Berglund ger ”Jordgubbslandet” högsta betyg: ”Med en knivskarp blick för dagens klassamhälle och dess hierarkier lyckas Wiktor Ericsson väva in gästarbetarnas arbetsvillkor och utsatthet utan att någonsin hänfalla åt plakatberättande.”

  Fakta

  Jordgubbslandet

  Filmen spelades in under sommaren 2015 på Listerlandet och i Sölvesborg.

  Ett år senare var filmen färdig, men i väntan på premiärdatum. Först lades fokus på att skicka ut filmen till festivaler.

  I februari i år tilldelades filmen priset ADL stand up award på International film festival i Santa Barbara. I motiveringen står bland annat att ”Jordgubbslandet” står för en respekt för människovärdet och är en film där kärlek besegrar hat.

  Samtliga visningar på Scala i Sölvesborg under premiärhelgen är så gott som fullbokade. Planen är dock att det ska bli ytterligare visningar efter Killebom.

  Även Metropol i Karlshamn visar filmen under premiärhelgen. På Grand i Olofström har man ännu inte släppt några datum till visningarna.

  Visa mer...