Kultur o Nöje

Johan Karlsson: ”Kanske dags att kolla att visionen klaffar först?”

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Johan Karlsson.
Foto:Disney
Johan Karlsson.

Karlsson spelar clown och pikar Hylse för att dumskallen bojkottar "Game of Thrones".

5. Faråker – Jag vet allt om dig (singel)

”En tyst minut för en relation […] du var min Gud, min religion.” Blekinges stolthet Faråker släpper ny, avskalad singel vid namn ”Jag vet allt om dig”. Inte fy skam. Men förra låtsläppet, tidigare i år, är faktiskt ännu vassare – ”Känslorna utanpå” – som känns ännu mer Faråker, om ni förstår. Med den rätta energin. Love it.

Lyssna på låten här!

4. Game of Thrones säsong 7 (tv-serie)

Christian Hylse, allvarligt talat. Det här håller inte längre, att du undviker ”GoT”. Lägg ner ditt långdragna ”Twin Peaks”-flummande och omfamna den moderna tidens bästa och mest ambitiösa tv-serie istället. Jag är övertygad om att du omgående skulle förälska dig i nedtryckta/mäktiga Khaleesi, vältalige Tyrion och godhjärtade bokmalen Sam. Senaste säsongen? Storslaget bra, förstås. Storslaget bra.

3. J.J. Abrams (regissör)

Kära Lucasfilm. Snart finns det väl inte fler ”Star Wars”-regissörer kvar att sparka? Kanske dags att kolla att visionen klaffar innan anställningen träder i kraft? Först tappade Han Solo-solofilmen sina regissörer långt in i inspelningen, och nu sparkades ”Jurassic World”-snubben som skulle regisserat ”Episod 9”. Åtminstone är trilogiavslutaren i trygga händer tack vare att J.J. Abrams (”The Force Awakens”) kliver in och tar ansvar. Då är det faktiskt värt att vänta till december 2019 på nian.

2. It (bio)

Nya "Det" ska definitivt ses på bio. Barnbrutalt, läskig ljuddesign och otäcka panoreringar. Duktiga barnskådisar. Bill Skarsgård är dessutom en värdig clownefterträdare till Tim Curry (som gjorde rollen i miniserien på 90-talet). När man ser nyversionen av ”It” känner man hur starkt släktskapet är till lika lysande tv-serien ”Stranger Things” (snart kommer säsong 2 på Netflix).

1. Hasse Alfredson (legendar)

En mångsysslande ikon har gått ur tiden. Jag minns honom starkast som lurig smugglare i ”Saltkråkan” och kufisk gubbe i ”Att angöra en brygga”. Men i princip alla sketcher som han gjorde tillsammans med parhästen Tage Danielsson är guld värda. Googla exempelvis ”På jobbet” och njut av en helskön vara-värst-sketch. Rest in piece, Hasse.

Karlssons klenaste

Hassel (Viaplay)

Första avsnittet med överkvalificerade Ola Rapace i huvudrollen var ett riktigt sömnpiller. Det enda jag minns nu i efterhand är att Hassels fru rakade rumpan i bild. Den spännande originalpolisserien från 80- och 90-talet, med Lars-Erik Berenett som Hassel, hade lite mer klass vill jag minnas.

Visa mer...